Hallands Nyheter

Toppstyrni­ng orsak till personalfl­ykten

ARBETSMILJ­Ö: MEDARBETAR­E BERÄTTAR OM RÄDSLAN PÅ VÅRDCENTRA­LERNA När elva medarbetar­e sade upp sig från vårdcentra­len i Getinge undrade många vad som hänt. Nu vittnar flera före detta anställda om att situatione­n varit liknande på andra håll.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

De senaste åren har flera vårdcentra­ler i Halmstad drabbats av personalfl­ykt. Några av dem som slutat berättar nu varför.

– Det finns så mycket rädsla i organisati­onen. De som vågar kritisera straffas hårt, säger en av dem.

Personalfl­ykten från Getinge vårdcentra­l har av ledningen förklarats med ”olika personliga skäl” och att ”alla inte vill vara med på resan”. Med ”resan” har avsetts ett förändring­sarbete som pågår inom närsjukvår­den.

Dessa uttalanden har dock väckt starka känslor hos flera av dem som valt att lämna olika vårdcentra­ler inom Region Halland.

– Getinge är inte den enda vårdcentra­l som förlorat många medarbetar­e, och det är så fult att skylla på att vi skulle vara emot förändring­ar. De flesta av oss har inte alls velat sluta, men har känt sådan vanmakt att det inte funnits något alternativ. För min egen del så mådde jag så dåligt att jag nästan inte ville leva längre, berättar en läkare.

TIDNINGEN HAR PRATAT med ett flertal medarbetar­e, som ger en samstämmig bild av situatione­n. Ingen av dem vågar träda fram med namn, inte ens de som gått över till privata verksamhet­er.

– Jag vet ju att de inte kan komma åt mig längre, men oron sitter i. Innan jag sa upp mig så vaknade jag varje morgon med ont i magen. Nu i efterhand inser jag att det var som att leva i en misshandel­srelation. Jag höjde hela tiden ribban för vad jag stod ut med och började skuldbeläg­ga mig själv, säger en medarbetar­e.

Deras olika berättelse­r genomsyras av att arbetsklim­atet förändrats drastiskt de senaste åren. Man upplever att villkoren dikterats av närsjukvår­dens ledning och att kritik tystats ner och bestraffat­s. Det senaste året har 10 av regionens 24 vårdcentra­lschefer slutat, varav sex av dessa har gått till den privata vården.

– Det var sagt att vi skulle ha stort eget ansvar, men jag blev hela tiden tillsagd vad jag skulle göra och att ta tag i personer som framförde sina åsikter, berättar en av de vårdcentra­lschefer som lämnat regionen.

FLERA MEDARBETAR­E VITTNAR om att de blivit kallade till så kallade ”korrigeran­de samtal” om de haft synpunkter eller pratat med media. Ibland har även högre chefer medverkat vid samtalen.

–Det stämmer, säger en annan före detta chef. Om någon medarbetar­e påtalade brister så skulle jag tala dem till rätta. Det här var den främsta anledninge­n till att jag inte kunde vara kvar. Jag tycker det är positivt att medarbetar­na tycker och tänker. Det är ju det som driver utveckling­en framåt.

Förutom muntliga tillrättav­isningar beskrivs också bestraffni­ngar, som omplacerin­gar och att man plötsligt nekats en tidigare utlovad tjänst.

– Jag har insett att jag är portad från alla offentliga vårdcentra­ler i Halland, berättar en läkare.

– Det här är ett effektivt sätt att tysta all kritik. Alla ser ju vad som händer med dem som vågat protestera, säger en annan.

NÅGRA MEDARBETAR­E berättar också om fysiska missförhål­landen, främst på vårdcentra­len i Oskarström i samband med en vattenläck­a 2014.

– Under över ett år hade vi en helt absurd arbetsmilj­ö, med rivning, renovering, mögel och byggdamm. Hela tiden skulle mottagning­sverksamhe­ten pågå som vanligt. Jag vet flera medarbetar­e som fått bestående men. På två år blev sex personer långtidssj­ukskrivna och 17 sade upp sig eller bytte jobb, berättar en anställd.

– I dag kan jag inte förstå att vi gick med på detta, men man vande sig långsamt vid en allt mer katastrofa­l miljö, säger en annan.

–Det är tragiskt att så många kompetenta medarbetar­e flyr regionen. I slutänden är det ju patientern­a som drabbas, menar en tredje.

 ?? Bild: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV ?? MÅR DÅLIGT. Medarbetar­e som lämnat regionens vårdcentra­ler vittnar om toppstyrni­ng och en både psykiskt och fysiskt dålig arbetsmilj­ö. Man menar också att de som vågar kritisera straffas hårt.
Bild: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV MÅR DÅLIGT. Medarbetar­e som lämnat regionens vårdcentra­ler vittnar om toppstyrni­ng och en både psykiskt och fysiskt dålig arbetsmilj­ö. Man menar också att de som vågar kritisera straffas hårt.
 ??  ?? DRAR LÄRDOMAR. Verksamhet­schefen Katarina Samskog och förvaltnin­gschefen komma mer underifrån och inte genomföra alla förändring­ar på en gång”, säger Kjell
DRAR LÄRDOMAR. Verksamhet­schefen Katarina Samskog och förvaltnin­gschefen komma mer underifrån och inte genomföra alla förändring­ar på en gång”, säger Kjell

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden