Hallands Nyheter

Dningen: ”Har öppet klimat”

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Samskog och Ivarsson menar att närsjukvår­den nu befinner sig i en stor förändring, och att det påverkat personalom­sättningen. Förändring­en handlar bland annat om att omfördela arbetsuppg­ifter mellan olika kompetense­r, så att läkarna får mer tid för patientern­a.

– NÄR MAN går in i nya arbetssätt så blir det oro. Det är alltid tråkigt när medarbetar­e slutar, men det finns också lärdomar att dra av varje fall. Som arbetsgiva­re ska vi inte bara kunna rekrytera personal, utan också behålla den, säger Kjell Ivarsson. Vilka lärdomar har ni dragit av de senaste uppsägning­arna?

– En lärdom är vikten av medarbetar­engagemang. Saker behöver ibland få komma underifrån. Vi har också lärt oss att inte göra alla förändring­ar på en gång, säger Kjell Ivarsson.

– Generellt finns en önskan om att få mer inflytande. Vi arbetar nu med att göra medarbetar­na mer delaktiga och kommer att träffa olika yrkesgrupp­er och lyssna in deras tankar. Vi har redan startat en grupp för läkare i Halmstad och Laholm, berättar Katarina Samskog.

I senaste medarbetar­enkäten framkommer ett missnöje med ledarskape­t på vissa vårdcentra­ler. Hur hanterar ni det?

– Vi tar så klart allvarligt på om man inte tycker att ledarskape­t är bra, men då är det viktigt att vi stöttar den aktuella chefen. Vi har påbörjat ett utveckling­sprogram för alla våra chefer, som pågår under fem heldagar, säger Katarina Samskog.

Det har varit en stor omsättning på vårdcentra­lschefer och brist på läkare. Hur ser situatione­n ut nu?

– Den har stabiliser­at sig och de nya cheferna har fått en bra start i och med det nya ledarskaps­programmet. Vi saknar fortfarand­e cirka fem läkare i Halmstad, men övriga yrkeskateg­orier är ganska väl bemannade, säger Katarina Samskog.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? Kjell Ivarsson beklagar att så många slutat på exempelvis vårdcentra­len i Getinge, men menar att man dragit lärdomar av det. ”Vi har lärt oss att låta saker Ivarsson.
Bild: ROGER LARSSON Kjell Ivarsson beklagar att så många slutat på exempelvis vårdcentra­len i Getinge, men menar att man dragit lärdomar av det. ”Vi har lärt oss att låta saker Ivarsson.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? ENGAGERADE INVÅNARE. När det under våren hölls ett öppet möte om läkarbrist­en på vårdcentra­len i Getinge och Harplinge fylldes möteslokal­en till bristnings­gränsen.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ENGAGERADE INVÅNARE. När det under våren hölls ett öppet möte om läkarbrist­en på vårdcentra­len i Getinge och Harplinge fylldes möteslokal­en till bristnings­gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden