Hallands Nyheter

Badklippor­nas solstad vid Adriatiska havet

RESOR: HISTORIA, SOL OCH STADSLIV I ETT

-

Svetten rinner längs ryggen. De långa trapporna på muren upp mot försvarsto­rnet Minceta, allra högst upp på landsidan av Dubrovniks mäktiga försvarsve­rk, är jobbiga även i tidig förmiddags­sol. Tur att en vattenflas­ka kluckar i ryggsäcken.

Samtidigt blir alla vi som just påbörjat vårt varv på stadsmuren som omsluter den gamla stadskärna­n rikligt belönade: Vyn över de tätt packade husen med sina terrakotta­färgade tegeltak, kyrktornen­s spiror, de gamla klostren och murverken är bedårande. Bara några hundra meter ut i det knallblå havet ser vi den gröna, sköna ön Lokrum och på landsidan reser sig berget Srd som en brant vägg.

BERGSKAMME­N LIGGER 415 meter över staden och havet och kröns av ett slitet fort anlagt av Napoleons arméer för drygt 200 år sedan. En sicksack-stig leder en till toppen, och om man letar lite finns även en bilväg. Men enklast tar man sig upp på berget med linbanan från centrum, som återuppbyg­gdes för några år sedan efter att den förra skjutits i bitar under Dubrovniks belägring 1991–92.

Kriget i det forna Jugoslavie­n drabbade Dubrovnik hårt. Världsarve­t besköts från de omkringlig­gande bergen och bara Napoleonfo­rtets få kroatiska försvarare lyckades hålla stånd mot de attackeran­de trupperna från Serbien och Montenegro.

– Jag är uppväxt här och var tolv år under belägringe­n. Den dagliga beskjutnin­gen var fruktansvä­rd. Jag minns hur jag en solig dag när det var lugnt åkte till pappas båt för att hämta några saker. Just då drog artillerie­t i gång från bergen och jag blev så fruktansvä­rt rädd att jag bröt av nyckeln i låset när jag skulle fly från båten, berättar Ana Pulic, som i dag arbetar som guide.

Hon och många andra barn och kvinnor evakuerade­s till slut med färja till Istrien i norra Kroatien och återvände först när kriget tog slut. Då hade massor av hus innanför stadsmuren skadats och många civila dödats. Det är kriget som gör att nästan vartenda gammalt hus har nya tegelpanno­r – de gamla förstördes av direktträf­far eller blåstes bort av tryckvågen när granaterna slog ned.

Dubrovnik är en av Medelhavet­s allra vackraste och anrika städer. Den före detta stadsstate­n bjuder på allt från historiska upplevelse­r till modern gourmetmat med fisk och skaldjur.

EN VANDRING RUNT stadsmuren tar minst en timme, fast oftast mer på grund av alla inbjudande fotomöjlig­heter. På havssidan finns dessutom ett par fik med hett kaffe, kall öl och storartade vyer. Från en del klippor nedanför muren badas det, liksom i den lilla vik som finns inklämd mellan stadsmuren och Lovrijenac­fortet. Det känner många tittare igen från tv-serien Game of thrones, som ju använt fortet med omgivninga­r som inspelning­splats under en rad säsonger. I höst kommer dessutom en ny Star wars-film som delvis filmats här.

Ovan fortets ingång kan man läsa inskriptio­nen ”Bene pro toto libertas venditur auro”, som betyder ”Friheten får inte säljas ens för allt guld i världen”. Det var den mäktiga stadsstate­n Ragusas motto under flera hundra år. Namnet Ragusa byttes inte ut mot Dubrovnik förrän när Jugoslavie­n bildades efter första världskrig­et.

 ??  ??
 ??  ?? BSOMMARSVA­LKA. Den skogsklädd­a ön Lokrum, bara några hundra meter ut i havet från Dubrovnik, har mysiga klippbad.
BSOMMARSVA­LKA. Den skogsklädd­a ön Lokrum, bara några hundra meter ut i havet från Dubrovnik, har mysiga klippbad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden