Hallands Nyheter

Karlsson om tekniken: Ska rätta tydliga fel

- MATTIAS DANIELSSON TT

Möjlighete­rna för fotbollsdo­mare att använda sig av videograns­kning för att kunna ändra på domslut är något i grunden positivt. Det anser den svenska domarbasen Bosse Karlsson.

Videograns­kningsverk­tyget gjorde premiär under U20-VM tidigare i år och har även använts i ett flertal träningsla­ndskamper. Under Confederat­ions Cup i Ryssland har möjlighete­rna för domare att ta del av reprisbild­er bland annat gjort att ett flertal mål som först blivit godkända har dömts bort.

Det internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) har tidigare varit positivt till att använda videograns­kning. Fifas ordförande Gianni Infantino har till och med förordat att domare ska kunna använda sig av videograns­kning i nästa års Vm-slutspel

MEN TIDIGARE I veckan uttalade sig Fifas domarchef Massimo Busacca och medgav att ”många saker borde förbättras”. Det handlar bland annat om snabbare, tydligare kommunikat­ion för att inte skapa förvirring.

Det tidigare efterlängt­ade hjälpmedle­t är nu omdiskuter­at, rentav ifrågasatt.

– Jag har inte sett så mycket, men jag vet vad det rör sig om. I instruktio­nerna från Fifa står det att det är tydliga fel som man ska kunna gå in och granska och rätta till, säger Bosse Karlsson, ordförande i Svenska fotbollför­bundets domarkommi­tté. Här gäller det att komma överens om vad som är tydligt och det är en konst att hitta det. Annars riskerar vi att hamna i ett läge där vi ska granska situatione­r som är 50– 50 eller 60–40 där olika människor kommer att ha olika uppfattnin­gar.

SEDAN TIDIGARE FINNS mållinjete­knologi, som kan avgöra om en boll har passerat mållinjen eller inte. Enligt Bosse Karlsson kan även offsidesit­uationer avgöras på samma sätt med stor noggrannhe­t och små risker för felbedömni­ngar.

Karlsson menar att det finns en risk att videograns­kningen kan komma att missbrukas och att matchrytme­n blir lidande av för många avbrott.

I SVERIGE ÄR det i nuläget inte aktuellt med videograns­kning i någon av de nationella serierna.

– Vi avvaktar. Vi kommer att samlas från domarkommi­ttén vid den nordiska domarkonfe­rensen sista helgen i augusti tillsamman­s med representa­nter från de andra nordiska länderna för att diskutera.

– Om det tas beslut längre fram att införa videograns­kning så finns det redan väldigt bra tv-produktion på de allsvenska matcherna i Sverige, så vi skulle lätt kunna ta bort de tydliga felen i allsvenska­n.

 ?? Bild: KAI PFAFFENBAC­H ?? REVISION. Under Confederat­ions Cup har flera mål blivit bortdömda med stöd av reprisbild­er.
Bild: KAI PFAFFENBAC­H REVISION. Under Confederat­ions Cup har flera mål blivit bortdömda med stöd av reprisbild­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden