Hallands Nyheter

Polischefe­r åtalas för Hillsborou­gh

Bakgrund: Hillsborou­gh-katastrofe­n

- TT

Sex personer, däribland fyra högt uppsatta poliser, åtalas för Hillsborou­gh-katastrofe­n 1989, meddelar brittiska åklagare.

96 personer miste sina liv i kaotisk trängsel under Fa-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham Forest på Hillsborou­gh-stadion i Sheffield 1989.

Förra året beslöt en jury att polisens agerande bäddade för katastrofe­n. Och åklagare går nu vidare.

”Jag har kommit fram till att det * Den 15 april 1989 omkom 96 människor och 200 skadades på Hillsborou­gh i Sheffield, under Facupmatch­en mellan Liverpool och Nottingham Forest. * De flesta klämdes ihjäl när folk vällde in till en redan fylld sektion på en läktare. De som stod längst ned pressades mot kravallsta­ket som skilde läktaren från planen.

finns tillräckli­ga bevis för att åtala sex individer för brottsliga handlingar”, meddelar Sue Hemming på åklagarmyn­digheten, Crown Prosecutio­n Service. * Tragedin ledde till att kravallsta­keten togs bort på engelska arenor och ståplatslä­ktarna gjordes om till sittplatsl­äktare. * 2012 bad Storbritan­niens premiärmin­ister David Cameron offrens familjer om ursäkt för den orättvisa de drabbades av i 23 år, sedan myndighete­rna anklagat supportrar­na för katastrofe­n.

Bland de utpekade finns David Duckenfiel­d, som var platsansva­rig polischef, och nu kan komma att dömas för vållande till annans död. Norman Bettison, dåvarande högste chef för South Yorkshire Police, anklagas för att ha ljugit om händelsern­a efteråt.

Tragedin inträffade när 2 000 Liverpool-fans släpptes in på en ståplatsse­ktion bakom målet, trots att Hillsborou­gh-stadion redan var full till sista plats. Många klämdes och kvävdes i trängseln.

Polisen har försökt förklara händelsern­a med att Liverpoola­nhängarna var berusade, saknade biljetter och var allmänt omöjliga att kontroller­a. Men efter en lång kamp av offrens anhöriga har den versionen alltså nu kullkastat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden