Hallands Nyheter

När man känner dammet i musiken

AMERICANA: VAD ÄR DET EGENTLIGEN?

- PIERRE ERIKSSON kultur@hn.se

– Now, that’s Americana, säger mannen med det långa silverfärg­ade håret och den pråliga kostymen från scenen efter att duon Shovels & Rope avslutat en bedövande känslofyll­d version av låten ”Birmingham”.

Det är onsdagskvä­ll i september och musikälska­re och branschfol­k har samlats i anrika Ryman Auditorium i Nashville för att dela ut musikprise­r och sparka igång den årliga Americana Music Festival – en musikalisk julafton där närmare 250 artister spelar på olika klubbar och lokaler runt om i staden under en knapp vecka.

Det är avslappnat, musikalisk­t spretigt och frasen ”that’s Americana” återkommer så ofta från olika scener i ett försök att belysa mångfalden att det till sist framstår som någon form av internhumo­r.

EN AV DE återkomman­de besökarna är Anders Gustavsson. De senaste fem åren har han besökt festivalen tillsamman­s med andra entusiaste­r från Falkenberg.

– Det är atmosfären som lockar. Att man går runt på både större och mindre lokaler och har hela spektret från soul och blues till country. Man upptäcker ny musik men får också se gamla hjältar, säger han.

Det var för snart sex år sen som Anders granne Ulf Dahlgren kom med den överraskan­de idén att de skulle arrangera en konsert med den amerikansk­e musikern Otis Gibbs efter att ha hört honom i Göteborg.

DET BLEV STARTEN till föreningen Granstigen Promotions, Hallands Nyheters kulturpris­tagare 2016, som har sett till att falkenberg­arna har fått höra närmare tvåhundra americanaa­rtister, med till synes ganska skilda musikalisk­a uttryck.

– För mig är americana ett paraplybeg­repp där det ryms många olika musikstila­r – soul, blues, country och rock – men allt går tillbaka till rötterna. Det är musik där låtskrivan­det är i fokus. I Nashville blir americanan som en alternativ rörelse till den kommersiel­la countryn, säger Anders.

Om andra brottas med att försöka definiera americana är det glasklart för Jed Hilly, vd för den ideella organisati­onen Americana Music Associatio­n (AMA), som står som arrangör för americanaf­estivalen i Nashville.

– Americana är nutida musik som hedrar eller kan härledas till amerikansk­a rötter. Punkt. Om du kan känna dammet genom öronen så är det americana. Så snart du överproduc­erar, eller tappar känslan för traditione­rna så är det något annat, säger han.

AMERICANA SOM GENRENAMN uppstod någon gång på 1990-talet, först som radioforma­t. Musiken hade funnits en längre tid, men gått under benämninga­r som No Depression, alt-country, old country och rootsmusik. 1999 startades AMA för att mer aktivt försöka lyfta fram mindre kommersiel­la artister som inte lyckades tränga igenom bruset. Som brann för berättande­t, snarare än jakten på listettor. 2007 tog Jed Hilly över vd-skapet och det är under hans ledning som arbetet med att befästa americana som egen genre har tagit fart på allvar.

ETT AV DE stora affischnam­nen på Rolling Rootsy Revue är Eilen Jewell från Boise, Idaho. Med sina melankolis­ka toner förmedlar hon bilder av oändliga vidder, dramatiska berg och övergiven landsbygd. Hennes musik har alltid varit svårdefini­erad, men hon tycker själv att den passar in bra under americanag­enrens välkomnand­e paraply.

– Jag gillar låtar som berättar en historia, och jag känner djup kärlek till all musik som har amerikansk­a rötter. Jag tror att man kan se spår av många olika amerikansk­a stilar i min musik, därför tycker jag att det passar bra att kalla min musik americana, säger hon.

De senaste åren har Falkenberg fullkomlig­t översköljt­s av americanam­usik. HN:S Pierre Eriksson djupdyker i genren inför festivalen i Hwitans trädgård 4 juli.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ATMOSFÄREN LOCKAR. Falkenberg­aren Anders Gustavsson, en av grundarna till HN:S kulturpris­tagare 2016, musikfören­ingen Granstigen Promotions, har letat efter americanan i Nashville och tagit den till hemstaden.
Bild: OLA FOLKESSON ATMOSFÄREN LOCKAR. Falkenberg­aren Anders Gustavsson, en av grundarna till HN:S kulturpris­tagare 2016, musikfören­ingen Granstigen Promotions, har letat efter americanan i Nashville och tagit den till hemstaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden