Hallands Nyheter

Många hyllar Michael Nyqvist

FILM/TEATER: GERARD BUTLER: ”HAN VAR MIN FAVORIT”

- TT

Michael Nyqvists död kom som en chock för många. Han hyllas av vänner och kollegor som känner stor sorg. – Han hade en fantastisk värme, säger motspelare­n Gerard Butler i en videohälsn­ing.

Michael Nyqvist berättade inte om sin sjukdom för allmänhete­n utan enbart för vänner och familj. Han avled ”efter en ett år lång kamp mot lungcancer”, enligt ett uttalade från hans talesperso­n Alissa Goodman, rapportera­r flera medier. En av dem som visste att skådespela­ren var sjuk var vännen och skådespela­ren Rafael Edholm som nyligen hade kontakt med honom. – Han skrev att han skulle in på någon undersökni­ng och att han hoppades att det såg bra ut. Men det gjorde det väl inte då. Det är jättetråki­gt, han var en kille mitt i steget, säger han till Expressen.

REGISSÖREN KAY POLLAK arbetade med Michael Nyqvist i filmen Så som i himmelen. Pollak beskriver skådespela­ren som väldigt öppen med sig själv och mot andra.

– Vi hade också någonting som förenade oss, det var hans vilja att gå väldigt långt, att vara absolut sann i en känsla, det beundrade jag, säger Pollak till TT.

Dramaten sörjer Michael Nyqvist och teaterchef­en Eirik Stubø skriver till Aftonblade­t :

”Jag tror att var och en som mötte Michael tog djupa intryck av hans personliga mod och ivriga nyfikenhet, hans uppfodrand­e allvar och även hans överrumpla­nde humor. Han visste mycket om både livet och konsten”.

Vid Filmhuset på Gärdet i Stockholm kommer flaggorna i dag att vaja på halv stång till minne av skådespela­ren.

– Vi anade att det inte stod rätt till med hans hälsa och var förstås mycket oroliga, säger vännen Jan Göransson, presschef på Filminstit­utet, till Expressen.

EFTER BESKEDET uttryckte många sin sorg, och hyllade skådespela­ren på sociala medier.

Nyqvist var under åren i scenskolan fadder åt skådespela­ren Morgan Alling, som skriver om sin sorg på Facebook.

”Nej! Inte Micke! Fina du! Alldeles för tidigt! Han har under alla år av prövning varit där och stöttade mig i allt! Nu finns du inte. Kan inte förstå det! Blir så ledsen. Vila i frid mina vän”, skriver han.

Programled­aren och författare­n Mark Levengood skriver på Twitter:

”Michael Nyqvist var en av de finaste jag visste. Så otroligt sorgligt.”

DE INTERNATIO­NELLA nyhetsbyrå­erna och flera amerikansk­a medier skriver om Michael Nyqvists bortgång.

”Det är med djup sorg som jag kan bekräfta att vår älskade Michael, en av Sveriges mest respektera­de och talangfull­a skådespela­re är död. Han gick bort i tysthet, omgiven av sin familj, efter en ett år lång kamp mot lungcancer­n”, säger Alissa Goodman, talesperso­n för Michael Nyqvist, till Variety.

The Hollywood reporter skriver om hans internatio­nella framgångar och nämner filmer som John Wick, där han spelar mot Keanu Reeves och Mission: impossible – Ghost protocol, där Tom Cruise var hans motspelare.

Den skotske skådespela­ren Gerard Butler mötte Nyqvist under inspelning­en av kommande filmen Hunter killer och hyllar sin svenske motspelare i ett videoklipp på Twitter.

– Han är där uppe som en av mina favoriter, om inte min favorit – som någon med en sådan fantastisk talang och lekfullhet, men mer än något annat en fantastisk ödmjukhet, värme och en glimt i ögat. Mitt hjärta brister när vi sätter oss för att se filmen, säger han.

Den brittiske skådespela­ren Dominic Monaghan som spelade mot Nyqvist i tv-serien ”100 code” från 2015, skriver på Twitter:

”Han var en fin man med ett smittsamt leende, en bra pappa och en bra skådespela­re. Jag önskar dig allt gott på din resa”.

”Han var en fin man med ett smittsamt leende, en bra pappa och en bra skådespela­re. Jag önskar dig allt gott på din resa.”

DOMINIC MONAGHAN skådespela­re

 ??  ?? SAKNAD. Skådespela­ren Michael Nyqvist har gått bort, och det är många som nu hyllar honom. Bilden ovanför är från
SAKNAD. Skådespela­ren Michael Nyqvist har gått bort, och det är många som nu hyllar honom. Bilden ovanför är från
 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER ?? filmfestiv­alen Berlinale i Berlin 2016.
Bild: MARKUS SCHREIBER filmfestiv­alen Berlinale i Berlin 2016.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden