Hallands Nyheter

Funnen: Färggrann goja med skarpt läte

-

En helt ny papegoja har upptäckts i Mexiko. Enligt forskarna känneteckn­as den nya pippin av sin blågröna fjäderdräk­t samt sitt annorlunda läte.

Den nya fågeln som hittades i en avlägsen del av Yucatánhal­vön är en amazonpape­goja, ett släkte med ett 30-tal olika arter som vanligtvis huserar i trädkronor­na i Centraloch Sydamerika. Fjäderdräk­ten är oftast i olika nyanser av grönt med en distinkt kontraster­ande färg – som gult, blått eller rött – i pannan.

Den nya fågeln upptäcktes av ornitologe­n Miguel Gómez Garza redan 2014, men det är först nu som forskarna kan slå fast att det verkligen rör sig om en helt ny art.

Enligt forskarna karakteris­eras den nya fågeln av ett mycket speciellt läte som beskrivs som ”högt, skarpt och monotont, om än kortvarigt” samtidigt som fjäderdräk­ten skiljer sig från andra amazonpape­gojor genom att vingarnas täckfjädra­r är blåa och att huvudet är grönt samtidigt som pannan är i en distinkt röd färg.

Genetiska analyser visar att den blåvingade amazonpape­gojan, som den kommit att kallas, är en relativt ny företeelse, skriver forskarna i Peerj där de presentera­r sitt fynd.

Analyserna visar nämligen att arten av allt att döma inte är äldre än 120 000 år, vilket nästan är en grisblink i sammanhang som dessa, och att fågeln troligen härrör från arten vitpannad amazonpape­goja.

Studier visar att den sällsynta fågeln, vars vetenskapl­iga namn har bestämts till Amazona gomezgarza­i, efter dess upptäckare, lever i små grupper och att den är vegetarian med en fallenhet för frukt, blommor och diverse frön.

– Detta är bevis för att vi fortfarand­e lever i tider av ornitologi­ska upptäckter, säger Miguel Gómez Garza till National Geographic.

Johan Nilsson/tt

 ?? FOTO: TONY SILVA/TT ?? En helt ny papegoja har upptäckts på Yucatanhal­vön i Mexiko.
FOTO: TONY SILVA/TT En helt ny papegoja har upptäckts på Yucatanhal­vön i Mexiko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden