Hallands Nyheter

Enade familj – döms för människosm­uggling

-

Den splittrade syriska familjen kunde återförena­s i Sverige, men den tyske diakonen som förde in mamman och två barn i landet döms nu för ringa människosm­uggling.

– Vi är oerhört tacksamma för det Arne gjort för vår familj, säger pappan till Sydsvenska­n.

Den syriska kvinnan och hennes två små barn kom till nordtyska Rostock i slutet av januari i fjol.

Under flykten från hemlandet hade de separerats från pappan och två äldre syskon, som vid tillfället befann sig i Sverige.

Diakonen Arne Bölt beskrev det som att kvinnan befann sig i ett ”psykiskt undantagst­illstånd” och han bestämde sig för att köra familjen till Sverige via Öresundsbr­on. På svensk mark greps Bölt och åtalades misstänkt för människosm­uggling.

Bölt anser att han borde slippa straff på grund av att han förde in familjen av humanitära skäl, men Malmö tingsrätt håller inte med honom. Mamman och barnen kunde ha fått sina skyddsbeho­v uppfyllda i Tyskland och borde ha sökt asyl där, skriver tingsrätte­n i sin dom. Däremot anser domstolen att det rör sig om ringa människosm­uggling och dömer diakonen till dagsböter.

Arne Bölt uppger för Sydsvenska­n att han kommer att överklaga. Hela familjen har nu fått uppehållst­illstånd i Sverige.

– Vi flydde kriget för våra barns skull, för att de skulle få en framtid. Och det kan de få här, säger pappan till tidningen. Daniel Kihlström/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Den tyske diakonen Arne Bölt i samband med rättegånge­n i Malmö tingsrätt. Diakonen döms till dagsböter för ringa människosm­uggling efter att ha fört in en syrisk kvinna och hennes två barn till Sverige.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Den tyske diakonen Arne Bölt i samband med rättegånge­n i Malmö tingsrätt. Diakonen döms till dagsböter för ringa människosm­uggling efter att ha fört in en syrisk kvinna och hennes två barn till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden