Hallands Nyheter

S i regionen skramlar med tomma tunnor

- Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT

på ”Ge personal mer trygghet i vården” (22/6). VÅRD. När man läser Liselotte Benskölds (S) debattarti­kel i Hallands Nyheter 22/6 kan man ju tro att Socialdemo­kraterna i Region Halland lagt ett på många punkter avvikande budgetförs­lag mot majoritete­n. Men så är inte fallet. Det handlar om promille i pengar och några förändring­ar i texter.

BENSKÖLD OLSSON PÅSTÅR att hon är orolig för att hallänning­ar inte får tid på sina vårdcentra­ler. Men det finns inga förslag i Socialdemo­kraternas budget vad man i så fall vill förändra för att nå bättre tillgängli­ghet. Vi är inte heller nöjda med allt och det pågår ett stort arbete med att öka tillgängli­gheten inom vården. Vi har lagt utrednings­uppdrag bl a för att titta på tiderna för när jourmottag­ningarna är öppna och ge möjlighet att i hemsjukvår­den få läkarbesök dygnet runt. Förslag som vi ser ska kunna börja genomföras under 2018. Förslag som när de genomförs också ska kunna minska antalet besök på sjukhusens akutmottag­ningar och därmed också väntetider­na där.

ATT KUNNA BOKA och avboka sina tider på webben rullar nu ut i hela regionen. Vårdcentra­ler i Halmstad och Laholm är först ut. Under våren 2017 har tillgängli­gheten till vårdcentra­lerna i Halland ökat. Andel samtal som besvaras har ökat från 87 till 94 procent. Även andelen nybesök till läkare inom sju dagar har ökat. Det pågår också ett projekt med ändrad arbetsförd­elning, att flytta arbetsuppg­ifter och frigöra tid hos läkare och sjusköters­kor så de får ägna sig åt det de är bäst på och utbildade för, att vårda patienter. En ny kompetensf­örsörjning­spolicy har precis beslutats av regionfull­mäktige.

Det är ju opposition­ens roll att försöka få det att framstå som om inget händer i regionen. Men vi tar det som kvitto på att vi är på rätt väg när de förändring­ar som Socialdemo­kraterna föreslår i budgeten är av minimal karaktär och låter mer än vad de i verklighet­en är.

Mats Eriksson (M) Stefan Bengtsson (C) Tommy Rydfeldt (L) Elisabeth Falkhaven (MP)

Niklas Mattsson (KD)

 ??  ?? VÅRDCENTRA­L. Under våren 2017 har tillgängli­gheten till vårdcentra­lerna i Halland ökat.
VÅRDCENTRA­L. Under våren 2017 har tillgängli­gheten till vårdcentra­lerna i Halland ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden