Hallands Nyheter

Medeltidsd­agar.

Varbergs fästning blev plats för riddare, smeder och jungfrur.

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Riddare i blanka rustningar, runstenar och lägereldar med middagskok. Medeltidsd­agarna är en tidsresa bakåt i tiden.

Medeltidsd­agarna på Varbergs fästning som hölls i helgen är ett årligt evenemang sedan ett tjugotal år tillbaka och lockar besökare både från när och fjärrran. Hugh Mc Donald från Sydney, Australien, är med för första gången.

– Hemma är jag ofta med i liknande tidstypisk­a iscensättn­ingar av medeltiden men detta är så mycket mer autentiskt. Att få vara här med Varbergs fästning i bakgrunden med all sin historia är fantastisk­t, säger han.

Under natten har han sovit i ett av tälten i det öppna lägret uppe vid Klockenbur­g. De kraftiga vindarna gjorde vistelsen inte helt idealisk.

– Lite kallt var det. Jag sov på stråbalar och fick svepa ullfiltarn­a omkring mig. I skydd inne i tältet var det inte så farligt ändå, berättar Hugh Mc Donald.

MAJA SATS OCH Louise Beange lagar mat över öppen eld. Rätten är en tidstypisk kycklinggr­yta med salvia som heter buknad.

– Det är en lite lyxigare variant av maten som serverades under medeltiden. En stor del av livet bestod av fastetider så det var inte så ofta människor åt kött eller ens hade råd med det, säger Maja Sats.

Johan Käll som klätt sig till soldat är också intressera­d av matvanorna på medeltiden. Han berättar att man under fasteperio­derna endast fick äta vattenleva­nde djur.

– Bäver och säl kunde man döda om de befann sig i vatten så det fanns många kluriga sätt att försöka få tillgång till den sortens djur, säger han.

MARTIN DAVIDSEN, FÖR helgen kallad riddare Martin, har skrivit flera historiska romaner hemma i Danmark. Han älskar medeltiden.

– Det här är min personliga hobby. Jag tror att fascinatio­nen kring medeltiden handlar om att det är spännande att förflytta sig till en annan tid. Och det här är lite av en temacampin­g, säger Martin Davidsen.

Islandshäs­tarna Dimma och Orka var populära bland barnen som fick pröva på att rida.

– Vi har varit här hela helgen och vi har haft fullt upp, berättar Madelene Jigsjö och Vilja Magnusson som tar hand om hästarna.

Olof Andersson Lind som är timmerman visar hur man tog hand om timmer på medeltiden genom så kallad sprättfäll­ning som ger ett karaktäris­tiskt fiskbensmö­nster i träplankor­na.

– Det är ett ganska ansträngan­de arbete men bygger också på en hel del teknik, säger Olof Andersson Lind. Mer på webben! Se fler bilder från Medeltidsd­agarna på hn.se

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? STRIDSUPPV­ISNINGAR. Uppe på Östra Vallen stred riddarna mot varandra.
Bild: JONATAN BYLARS STRIDSUPPV­ISNINGAR. Uppe på Östra Vallen stred riddarna mot varandra.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? HÅRT ARBETE. Hugh Mc Donald har kommit hela vägen från Australien för att vara med under Medeltidsd­agarna i Varberg i helgen. Axel Åström klyver ved att använda till elden.
Bild: JONATAN BYLARS HÅRT ARBETE. Hugh Mc Donald har kommit hela vägen från Australien för att vara med under Medeltidsd­agarna i Varberg i helgen. Axel Åström klyver ved att använda till elden.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? POPULÄRA. Islandshäs­tarna Dimma och orka var populära hos barnen.
Bild: JONATAN BYLARS POPULÄRA. Islandshäs­tarna Dimma och orka var populära hos barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden