Hallands Nyheter

Ny ansökan till Systembola­get

- MATILDA CARLSTRÖM matilda.carlstrom@hn.se

Ännu en gång gör Mari-louise Wernersson (C) ett försök att få Systembola­get till Ullared. En ny ansökan har skrivits under. Men ser man till Systembola­gets policy ser det mörkt ut.

Nu gör kommunråde­t Marilouise Wernersson (C) ett nytt försök med att få Systembola­get till Ullared. Men enligt Systembola­gets policy ser det mörkt ut.

Frågan om Systembola­gets vara eller icke vara i Ullared har varit uppe förr. Vid flera tillfällen har Mari-louise Wernersson (C) suttit i möten med Systembola­get och vädjat om att de ska etablera sig på orten. Den här gången är det hon och kommunchef­en Charlotte Johansson som skrivit under en ansökan.

– Det är en stark önskan från de som bor och besöker Ullared. När vi satt i offentliga rummet, glasburen, i april var det många som ånyo framförde detta, säger Mari-louise Wernersson.

”Det är Sveriges största besöksmål med fem miljoner besökare årligen. Jag tycker det är skämmigt att Systembola­get inte ser ortens storhet” MARI-LOUISE WERNERSSON (C)

kommunråd Falkenberg

NÄRMSTA SYSTEMBOLA­G FINNS

inne i Falkenberg centralort, en körsträcka på fyra mil för boende och besökare i Ullared. Att Systembola­get har försäljaro­mbud i Ullared räcker inte tycker Mari-louise Wernersson.

– Det är Sveriges största besöksmål med fem miljoner besökare årligen. Jag tycker det är skämmigt att Systembola­get inte ser ortens storhet, säger hon. Tror du att ansökan kommer beviljas den här gången, när ni fått avslag tidigare?

– När de varit här på besök har de sagt att det kan komma i ”framtiden.” Jag tycker att framtiden är här nu.

Systembola­get är skyldiga att öppna en butik i varje kommun som vill ha det. Vill kommunen sedan ha ytterligar­e en butik krävs en ansökan, och det är då upp till bolaget att besluta.

– Vi utgår ifrån befolkning­sunderlag, hur långt det är till närmsta butik och hur många som stadigvara­nde rör sig på orten utan att vara skrivna där, säger Lennart Agén, presschef på Systembola­get.

ATT DET HITTILLS inte blivit något Systembola­g i Ullared förklarar han med att det är få som bor där längre perioder, trots att många besöker samhället.

– Människorn­a som åker till Gekås bor ofta på andra orter där det finns butiker helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Utifrån vår etablering­spolicy och själva syftet med Systembola­get är vi väldigt försiktiga med att öppna nya butiker. Vi prioritera­r lägen med större behov och fler kunder.

Systembola­get har ännu inte tagit ställning till kommunens senaste ansökan.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? OVISST. Systembola­get har ännu inte tagit ställning till Falkenberg­s kommuns senaste ansökan.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT OVISST. Systembola­get har ännu inte tagit ställning till Falkenberg­s kommuns senaste ansökan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden