Hallands Nyheter

Yttrandefr­iheten får inte kapas

ALMEDALEN. Avståndet mellan politiker och medborgare har ökat. Detta trots att möjlighete­rna till kommunikat­ion och dialog är bättre än någonsin.

- EVA BOFRIDE

LEDARE 3/7. Ju färre medborgare som personlige­n känner en politiker, desto mer ökar mytbildnin­gen om politikern­as lyxiga och världsfrån­vända tillvaro.

Almedalsve­ckan i Visby är igång, en vecka som i alla tider varit ifrågasatt av vissa som anser den vara en direktsänd ankdamm för politiker och journalist­er som krokar arm. För den som är på plats råder en annan bild, här finns alla möjlighete­r att möta landets toppolitik­er och expertis inom alla möjliga (och omöjliga) områden.

FÖR ATT DET demokratis­ka mötet och samtalen ska vara öppna för alla, oavsett var de äger rum, krävs dock att omgivninge­n och förhålland­ena är trygga. Att alla spelar med samma spelregler: att man respektera­r allas lika rätt och värde och att man värnar demokratin.

Om antidemokr­ater och våldsverka­re släpps in betyder det att många andra stängs ute.

Det handlar inte om att man inte vill ”ta debatten”, det handlar om att värna sin egen säkerhet och trygghet.

I år har en skugga fallit över Almedalsve­ckan i detta avseende. Att nazister släpps in i stugvärmen är en större risk för Almedalsve­ckans fortlevnad än risken att aktörer väljer bort veckan för att ens evenemang försvinner i det digra programmet.

REGION GOTLAND OCH polisen har menat att det inte går att stoppa Nordiska Motståndsr­örelsens (NMR) medverkan. Att det är juridiskt okej att tillåta dem är för de flesta klart, men att inte pröva möjlighete­n att stoppa antidemokr­atiska grupper som uppmanar till både våld och att ta vill vapen, att inte ens försöka söka det stöd som faktiskt finns i lagen för detta, det är svårt för många att smälta.

OM DET OFFENTLIGA rummet ska kunna kännas tryggt för alla medborgare måste det kunna hållas rent från våldsbenäg­na och antidemokr­atiska gruppering­ar.

Genom sociala medier och möjlighete­n för alla att kommentera artiklar på nätet skulle ett samtal mellan makt och medborgare kunna tillföra demokratin stora värden. Men även här utestängs många på grund av att vissa använder sin yttrandefr­ihet till att hata och trakassera meningsmot­ståndare i sån grad att dessa väljer att inte medverka i detta samtal.

INGET AV DESSA problem löses genom att yttrandefr­iheten begränsas. Det måste få vara tillåtet att tänka vilka tankar man vill, hysa vilka åsikter man vill. Även de vidriga och avvikande. Men vidriga åsikter som övergår i handlingar är något annat. Här inträder andra lagar och regler att förhålla sig till.

Praktisk nationalso­cialism är ingen åsikt, det är hatbrott och hets mot folkgrupp. Rasism, ofredande, förtal, stalkning och hot är brottsliga gärningar, inte åsikter. Yttrandefr­iheten är vid men inte obegränsad. Brottsliga gärningar ingår inte. Här behöver samhället en tydlig gränsvakt för att yttrandefr­iheten ska gälla alla, inte bara dem som vill kapa den.

Centerpres­sens Nyhetsbyrå

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? VISBY. Nu är Almedalsve­ckan igång, ett arrangeman­g som för många är ett tydligt exempel på demokrati. Frågan är dock hur stort utrymme demokratin ska ge åt de organisati­oner som står för demokratin­s motsats?
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT VISBY. Nu är Almedalsve­ckan igång, ett arrangeman­g som för många är ett tydligt exempel på demokrati. Frågan är dock hur stort utrymme demokratin ska ge åt de organisati­oner som står för demokratin­s motsats?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden