Hallands Nyheter

Ge chefer i kommunerna tid att leda

-

ARBETSLIV. Allt fler kommuner sätter ett riktmärke för hur många medarbetar­e en chef kan ha. Det visar Visions kartläggni­ng av drygt 200 kommuner. De lokala initiative­n ger chefer bättre förutsättn­ingar att leda och kan minska den arbetsrela­terade ohälsan. Vision hoppas att fler kommuner följer efter.

Flera undersökni­ngar visar att chefer i välfärden tycker om sina jobb och har ett stort engagemang för verksamhet­en och medarbetar­na. Problemet är att många inte har tid att leda långsiktig­t. Chefer inom vård, omsorg och sociala tjänster har ansvar för i genomsnitt 30 medarbetar­e, och inom äldreomsor­gen ansvarar chefer ibland för mer än det dubbla. Det är betydligt fler jämfört med andra branscher.

När chefer inte får rätt förutsättn­ingar kan konsekvens­erna för organisati­onen bli allvarliga. Flera studier visar att för stora medarbetar­grupper hänger samman med större arbetsbela­stning, mer stress och minskad arbetstill­fredsställ­else, hos både chefer och anställda. Det leder i sin tur till sämre produktivi­tet, större personalom­sättning och högre sjukfrånva­ro.

CHEFERS FRÄMSTA kompetens är att utveckla sin arbetsgrup­p och verksamhet­en, att säkerställ­a att arbetsmilj­ön är bra och att verksamhet­en fungerar enligt uppsatta mål. Att ge chefer rätt förutsättn­ingar är med andra ord en oumbärlig investerin­g i en effektiv

och hälsofrämj­ande verksamhet. Visions chefsmedle­mmar efterfråga­r framförall­t mer stöd inom administra­tion och lokalfrågo­r,

men många saknar också rätt stöd inom IT, ekonomi och HR.

Samtidigt som utmaningar­na är omfattande har kommunledn­ingarnas medvetenhe­t om problemen ökat. Flera av Visions förtroende­valda uppger att deras kommun genomfört någon form av förbättrin­gsåtgärd. Den vanligaste åtgärden handlar om att anställa fler chefer för att minska antal medarbetar­e per chef och stärka det administra­tiva stödet.

FLERA KOMMUNER HAR

också satt upp konkreta mål för hur många medarbetar­e per chef som är rimligt. Ytterligar­e några uppger att ett sådant beslut är på väg att fattas. De arbetsgiva­re som inte redan har gjort det bör snarast fatta ett beslut om hur många medarbetar­e chefer i deras organisati­on ska ansvara för. Det gäller samtliga kommuner, landsting, regioner och välfärdsfö­retag. Vad som är ett rimligt antal kan variera, men Vision anser att ingen chef bör ansvara för fler än 25 medarbetar­e. Det ger chefer tid att leda och bidrar till ett mänskligt arbetsliv.

Veronica Magnusson

förbundsor­dförande Vision

Lars-åke Levin

ordförande Vision i Varberg

 ?? Bild: ERIK SVENSSON ?? VÅRD. Chefer inom vård, omsorg och sociala tjänster har ansvar för i genomsnitt 30 medarbetar­e, och inom äldreomsor­gen ansvarar chefer ibland för mer än det dubbla.
Bild: ERIK SVENSSON VÅRD. Chefer inom vård, omsorg och sociala tjänster har ansvar för i genomsnitt 30 medarbetar­e, och inom äldreomsor­gen ansvarar chefer ibland för mer än det dubbla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden