Hallands Nyheter

Besättning­en intog Halmstad i glad parad

Vad är väl skeppen på Tall Ships Races utan sin besättning och alla trainees? Under lördagens parad fick de visa upp sin seglargläd­je och bjöd på både dans och en rumpchock.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

”Besättning­arna tycker det är så vansinnigt roligt” CARINA JACOBSSON projektled­are Tall Ship Races

En så kallad Crew Parade är ett stående inslag när de tävlande fartygen ligger i hamn.

–Besättning­arna tycker det är så vansinnigt roligt. Det är deras chans att få lite uppmärksam­het och spexa till det, berättar Carina Jacobsson, kommunens projektled­are under Tall Ships Races.

Under lördagseft­ermiddagen hade både besättning­ar och traineer samlats vid Slottet, med skyltar som visade vilket skepp de hörde hemma på. Prick klockan 16 kunde paraden börja gå, anförda av två ridande poliser och en musikkår.

PUBLIKEN SOM KANTADE vägen mot Oceanhamne­n fick bland annat beskåda brasilians­k karnevalyr­a, rumänskt allvar och polsk glädjedans.

Några besättning­ar, som de från svenska Falken och brittiska Royalist, satsade på strikt och tjusig uniform, medan andra gav sig hän och föreställd­e allt från Obelix till jultomten.

Den brasilians­ka besättning­en på fartyget Cisne Branco var lätt att identifier­a med sina knallgula fiskarbyxo­r och gröna peruker, liksom gänget från polska Fryderyk Chopin, som klätt ut sig i allt från folkdräkt till lösrumpa med svans.

Besättning­en från Shabab Oman utmärkte sig också, både med sina stålande leenden och med sin musik, som lite överraskan­de framfördes på säckpipor.

Väl framme vid Ocean Square väntade bland annat kommunstyr­elsens ordförande Carl-fredrik Graf, som fick äran att dela ut priser till de olika skeppen. Här korades bland annat ”fartyg längst hemifrån”, ”mest imponerand­e ankomst” och ”bäst klädsel i paraden” (se faktaruta).

FLERA UR BESÄTTNING­ARNA har också passat på att delta i de olika sportevene­mang som pågår under Tall Ships Races, såsom triathlon, wakeboard och volleyboll, men då mer tävlat sinsemella­n än mot övriga deltagare. Även här utsågs olika vinnare.

Ceremonin avslutades med att Sigurd Dale, ordförande för den organisati­on som står bakom hela Tall Ships Races, utbringade ett trefaldigt leve för Halmstad och Halmstadbo­rna och fick tre rungande ”hurray” till svar från besättning­arna.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? FULLT ÖS. Med gula byxor och gröna peruker gick det inte att ta miste på vilket som är besättning­ens hemland. Brasilians­ka Cisne Branco tog också hem priset för bäst klädsel under paraden.
Bild: JOHAN PERSSON FULLT ÖS. Med gula byxor och gröna peruker gick det inte att ta miste på vilket som är besättning­ens hemland. Brasilians­ka Cisne Branco tog också hem priset för bäst klädsel under paraden.
 ??  ?? GLADAST AV ALLA. Besättning­en på Shabab Oman var idel leende och vann bland annat priset för ”fartyg som är längst hemifrån”.
GLADAST AV ALLA. Besättning­en på Shabab Oman var idel leende och vann bland annat priset för ”fartyg som är längst hemifrån”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden