Hallands Nyheter

Fotografen som plåtar fåglar

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Han har rest jorden runt för att fotografer­a fåglar men säger att han inte är särskilt äventyrlig. – Man måste utsätta sig om man vill få bra bilder, säger Brutus Östling.

Han är en av föredragsh­ållarna som under lördagen pratade om sitt yrke på fotomässan i Falkhallen. 22 fotografer ställde ut från den lokala klubben men det kom också kända namn utifrån. Brutus Östling berättade om sitt jobb som fotograf med hela världen som arbetsplat­s.

ETT AV HANS mest spännande uppdrag var att besöka Midway atoll i Stilla havet som under andra världskrig­et var en amerikansk marinbas. En tredjedel av ytan är sedan dess täckt av asfalt. I dag har atollen åter tagits över av häckande albatrosse­r.

– När jag var där blev jag kvar i några dagar eftersom vi fått motorprobl­em på båten och då skrev kvällstidn­ingarna att jag strandsatt på en öde ö.

Han vill tona ner det äventyrlig­a i jobbet.

– Helst av allt vill jag fotografer­a i New York. Då kan jag äta jättegod brunch och ha det bekvämt. var

SOM FÅGELFOTOG­RAF sätter han också fokus på utrotnings­hotade arter. I dag är gamen en sådan fågelart. Vadarfågla­rna runt om i världen ligger också i farozonen.

– Det beror på att vi människor breder ut sig och att våtmarker på så sätt försvinner.

Förutom fåglar fotografer­ar han också djur på savannen. Och hårdrockar­e.

– Det är något jag börjat med på senare år för att jag gillar musiken. Det har väckt en del uppmärksam­het.

Hans nästa projekt är en fotobok om djur på savannen.

 ?? Bild: CAMILLA HENTSCHEL ?? PRISBELÖNT. Brutus Östling har gett ut många böcker och fick bland annat Augustpris­et 2010 för sin bok Att överleva dagen.
Bild: CAMILLA HENTSCHEL PRISBELÖNT. Brutus Östling har gett ut många böcker och fick bland annat Augustpris­et 2010 för sin bok Att överleva dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden