Hallands Nyheter

Sjöstedt gick till angrepp mot S

Anklagelse­n: Tar inte fajten för jämlikhet och solidarite­t

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt angrep Socialdemo­kraterna i sitt Almedalsta­l.

Han anklagade S för att inte längre kämpa för jämlikhet och solidarite­t.

– Det fanns en tid när det var självklart för Socialdemo­kraterna att ta fajten för jämlikhet och solidarite­t. Att stå upp mot storföreta­gen även när högern väsnades. Men det var ett tag sen nu, sade Sjöstedt inför 1 800 åhörare i Visby.

Han är oroad för att statsminis­ter Stefan Löfven (S) ska börja samarbeta med Centern och Liberalern­a i stället för med V efter nästa val. Enligt V skulle en sådan högersväng leda till ökande klassklyft­or.

– Tyvärr är det dit Socialdemo­kraterna vill, att regera med borgerliga partier. Då blir politiken en annan. Det är skillnad mellan vänster och höger, sade Sjöstedt.

Han hävdade också att S ”till och med” vill förhandla med ”högern” nu, trots att det ”inte finns någon att förhandla med”.

–Lööf vägrar ju att förhandla. Busch Thor bråkar med Lööf. Björklund verkar ha fullt upp med sitt eget parti, sade Sjöstedt.

Han passade på att håna den pressade Moderatled­aren.

– Vad Anna Kinberg Batra riktigt menar med sina inövade repliker är det få som begriper. Det är kanske ingen slump att hon brukar kallas för AKB - Aldrig Klara Besked, sade Sjöstedt.

En stor del av talet handlade om vården. Sjöstedt hade tidigare under dagen lanserat ett nytt V-förslag. Partiet vill se ett lagkrav på att det ska finnas dygnetrunt­öppna vårdcentra­ler i alla landsting.

– Många av de som åker in till en akutmottag­ning sitter ofta där länge, länge och väntar under ibland ganska kaotiska former eftersom det är sådant tryck. De skulle kunna få hjälp på en vårdcentra­l, sade Sjöstedt.

Dessutom skulle stressad vårdperson­al på akutmottag­ningar få avlastning och kunna fokusera på de rena akutfallen, påpekade han.

Förslaget innebär att landstinge­n själva får bestämma var den dygnetrunt­öppna primärvård­en ska lokalisera­s.

Hur många nattöppna vårdcentra­ler Sverige behöver har V inte tagit ställning till.

– Det ska finnas i varje landsända, i varje landsting, i varje region och om man bara ska ta en siffra ur luften så måste det vara åtminstone ett hundratal, sade Sjöstedt.

Vänsterpar­tiet har inga beräkninga­r på vad det skulle kosta. En utredning bedömde för en tid sedan att en satsning på utbyggd primärvård framförall­t skulle handla om att föra över resurser och kompetens från sjukhusen, inte om nya pengar. Sjöstedt utesluter inte att det kommer att behövas nya pengar och uppger att han är beredd att förhandla om det i eventuella framtida budgetförh­andlingar med en rödgrön regering. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) håller med V om att vårdcentra­lerna behöver mer resurser.

–Sen exakt hur det ska organisera­s, och öppettider och så där, det är det landstinge­n och regionerna som måste besluta om, säger han.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Gick ut hårt. Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt anklagade i sitt Almedalsta­l Socialdemo­kraterna för att inte längre kämpa för jämlikhet och solidarite­t. Han hävdade också att S vill förhandla med ”högern” nu.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Gick ut hårt. Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt anklagade i sitt Almedalsta­l Socialdemo­kraterna för att inte längre kämpa för jämlikhet och solidarite­t. Han hävdade också att S vill förhandla med ”högern” nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden