Hallands Nyheter

Swish-hjälp lockar skojare

”Människor som skickar pengar måste vara på tårna och kolla att uppgiftern­a stämmer”

-

Välgörenhe­tsgrupper för privatpers­oner växer explosions­artat på Facebook. Givarna använder mobilappen Swish för att snabbt föra över pengar till någon i nöd.

Men bland dem som ber om en slant till matkassen eller läkarbesök­et döljer sig bedragare med uppdiktade historier redo att utnyttja generosite­ten.

Grupper med namn som ”Swish – låna eller ge” började dyka upp på sociala medier för drygt ett halvår sedan. De senaste månaderna har antalet grupper och medlemmar ökat lavinartat.

I grupperna ber medlemmarn­a om hjälp på olika sätt – någon behöver en femtiolapp till hundmat, en annan måste ha flera tusen till hyran.

Många inlägg är gripande med utlämnande detaljer om den nödställde­s privatliv. Johanna Holmblad Wallberg driver en av grupperna och hon har märkt hur inläggen blivit allt desperatar­e.

– Från början var det bara en fråga eller att man bad om hjälp. Men med fler medlemmar syns man mindre och det blir att man tävlar om vem som har det värst, säger hon.

Det är svårt att kontroller­a sanningsha­lten i inläggen, men vissa historier återkommer flera gånger och andra är såpass orimliga att det är uppenbart att de är falska eller överdrivna.

–Då försöker vi samtala med den personen och säga att: ”du behöver inte överdriva din historia”. Ibland märker man att ingenting stämmer och att personen bara skrivit ihop någonting för att få någon att ömka sig och skänka pengar, säger Johanna Holmblad Wallberg.

För att få bättre koll på alla som söker pengar har admi- nistratöre­rna för de större grupperna gått ihop i ett nätverk där de delar med sig informatio­n om misstänkta bedragare.

– Det är ett tråkigt jobb att vara detektiv i människors olycka men samtidigt tror vi att det gör nytta, säger Johanna Holmblad Wallberg.

Varje dag dyker tre till fyra tveksamma fall upp.

–Det gör kanske inte så mycket om någon lurar till sig en femtiolapp. Men gör man det i alla grupper går det nästan att försörja sig på, säger Johanna Holmblad Wallberg.

Det är omöjligt att vara helt säker på vem som befinner sig på andra sidan när man kommunicer­ar via nätet, enligt Lotta Mauritzson, samordnare vid polisens nationella bedrägeric­enter.

– Det går att testa att söka på namnet på nätet men de skickliga bedragarna använder flera olika namn och historier. Min uppmaning är att möta personen eller att använda sig av etablerade hjälporgan­isationer, säger hon.

Uppsjön av Swish-grupper beror enligt Sara Jönsson, som är aktiv i flera grupper och administra­tör i en, på att många grupper startas av människor som själva är i behov av pengar. I de grupperna saknas oftast regler och allt handlar om pengar.

Hon lägger cirka tre timmar varje kväll på att engagera sig i grupperna och har försökt kartlägga hur många människor som är uppriktiga när de ber om pengar.

– Drygt 50 procent av inläggen är helt uppdiktade. Det kan vara att de skriver att man ska swisha till en kompis för att de behöver mat. Men skriver man att man bor i närheten och kan komma förbi med en kasse så tackar de nej, säger hon och fortsätter:

– Människor som skickar pengar måste själva vara lite på tårna och kolla att uppgiftern­a stämmer.

David Peterson/tt

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT ?? Oroad. Välgörenhe­tsgrupper för privatpers­oner har vuxit snabbt på Facebook. Johanna Holmblad Wallberg driver en av grupperna och oroas av att det finns bedragare bland medlemmarn­a.
FOTO: ADAM IHSE/TT Oroad. Välgörenhe­tsgrupper för privatpers­oner har vuxit snabbt på Facebook. Johanna Holmblad Wallberg driver en av grupperna och oroas av att det finns bedragare bland medlemmarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden