Hallands Nyheter

Barnen i kläm när kommuner brister

Ger inte barn i skyddat boende skolplats i rimlig tid

-

Barn på skyddade boenden halkar efter i skolan när kommunerna saknar rutiner, enligt Unizon. SKL erkänner problemet och förklarar bristen med låg kunskapsni­vå.

– En månad utan skola, utan kompisar, utan normalitet är en evighet för en åttaåring, säger Olga Persson, generalsek­reterare vid paraplyorg­anisatione­n Unizon som samlar över 130 kvinnojour­er, tjejjourer och ungdomsjou­rer över hela landet.

Lite mer än hälften av Sveriges kommuner, 162 av 290, har svarat på Unizons enkätunder­sökning Kvinnofrid­sbarometer­n. 79 procent av kommunerna uppger att de saknar skriftliga rutiner för att barn i skyddande boenden ska få en plats i en ny skola så fort som möjligt, och 83 procent av kommunerna att de saknar motsvarand­e rutiner för barn i förskolan.

Mammor som flyttar till skyddade boenden med sina barn hamnar ofta i en annan stad för att gömma sig från den misshandla­nde mannen. Barnet kan inte gå kvar i den ursprungli­ga skolan eftersom det innebär en säkerhetsr­isk för barnen och mamman. Kommunen måste därför hitta en ny plats till barnet – men processen är ■■OLGA PERSSON,

ofta utdragen, enligt Unizon.

– För det första har vi skolplikt i Sverige, för det andra är det viktigt att barnen får upprätthål­la sin vardag i så stor utsträckni­ng som möjligt för att de ska kunna läka från att ha upplevt pappas våld mot mamma, säger Olga Persson.

Unizon vill att kommunerna arbetar förebyggan­de genom att hitta skolplatse­r i förväg.

– Kommer man till ett jourboende på en fredag ska man i möjligaste mån gå till skolan på måndag. Det får inte vara avhängigt enskilda socialtjän­stesekrete­rare eller enskilda personer på kvinnojour­er att se till att barnen kommer till skolan, säger Olga Persson.

Drygt var åttonde kommun, 13 procent, svarar att de helt saknar kompetens eller verksamhet som kan garantera stöd och skydd för barn som upplevt våld.

– Vi har hur många regeringsu­ppdrag som helst som ska stärka både socialtjän­st, hälso- och sjukvård och rättsväsen­de, och ändå ser vi att satsningar­na inte når fram till kvinnor och barn som är utsatta för våld i det egna hemmet, säger Olga Persson.

Åsa Furén-thulin, chef för socialtjän­stsektione­n på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), säger att hon är medveten om problemet, och att de bristande rutinerna handlar om kunskapsbr­ist.

– Vi behöver göra ett kunskapshö­jande arbete och stötta kommunerna, och det är någonting vi jobbar med från SKL:S sida. Att implemente­ra kunskap ute i kommuner tar alltid tid, men jag ser att det går framåt. Det är också viktigt att lagstiftni­ngen ses över då det finns många juridiska problemomr­åden.

Erik Paulsson Rönnbäck/tt

generalsek­reterare vid Unizon.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? Missar skolarbete. Barn halkar efter i skolan när kommuner saknar rutiner för att garantera skolgång för barn som bor på skyddade boenden, enligt Unizon.
FOTO: JESSICA GOW/TT Missar skolarbete. Barn halkar efter i skolan när kommuner saknar rutiner för att garantera skolgång för barn som bor på skyddade boenden, enligt Unizon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden