Hallands Nyheter

Farväl till välkomstku­lturen

Åtstramad migrations­politik en valvinnare: ”Bara ny flyktingvå­g” kan stoppa Merkel

-

Den välkomstku­ltur som Angela Merkel talade sig varm för under flyktingkr­isen är ett minne blott. Åtstramad migrations­politik är den nya melodin för hennes parti CDU inför höstens tyska parlaments­val. Strategin tycks fungera, av opinionslä­get att döma.

När resultaten började trilla in på CDU:S valvaka i tyska Ravensburg den 13 mars 2016 gick luften ur de församlade. Partiet hade tappat 12 procentenh­eter i delstatsva­let, ett fiasko. För första gången i förbundsre­publikens historia var kristdemok­ratiska CDU, Angela Merkels parti, inte störst i välmående BadenWürtt­emberg i sydväst. Inte förrän senare på kvällen, då det stod klart att han åtminstone knipit en plats i delstatspa­rlamentet i Stuttgart, kunde Cdu-politikern August Schuler dra något på mungiporna.

Förklaring­arna till det katastrofa­la resultatet var tre, säger han: Baden-württember­gs omåttligt populäre ledare Winfried Kretschman­n från De gröna, populistpa­rtiet AFD:S framgångar och flyktingkr­isen, som några månader tidigare hade tagit Tyskland på sängen.

Tar man bort den första faktorn sammanfatt­ar listan även förbundska­nsler Angela Merkels problem sedan krishösten 2015, då hundratuse­ntals flyktingar och migranter vandrade över gränsen till Tyskland. ”Wir schaffen das” – vi klarar det – blev Merkels svar på utmaningen, ett uttryck som än i dag travestera­s av hennes fiender. Den skarpaste kritiken kom inifrån det egna partiet och från konservati­va koalitions­partnern CSU i Bayern. Flyktingst­römmen måste stoppas, hette det.

August Schuler sitter uppflugen i en träsoffa på restaurang­en Ratsstube vid stora torget i Ravensburg, en medeltidss­tad som kanske främst är känd för den anrika spel- och pusseltill­verkaren Ravensburg­er. I Ravensburg röstade varannan väljare på CDU i det nationella parlaments­valet 2013, vilket gör valkretsen till ett av partiets starkaste fästen.

–Chanserna inför i höst ser nu åter väldigt goda ut. Det blev ju en svacka efter den stora flyktingvå­gen 2015, när 900 000 människor kom till Tyskland. Men nu märker folk att situatione­n i Europa och det svåra läget i USA kräver en tillförlit­lig politik. Det har Angela Merkel, säger Schuler.

En del av förklaring­en till CDU:S numera lovande opinionssi­ffror är den omsvängnin­g som skett i synen på flyktingar­na. Merkels välkomstku­ltur är förpassad till historien, efter påtrycknin­gar från delstatspo­litiker, ungdomsför­bundet och Csu-ledningen med Horst Seehofer i spetsen. I stället är det en åtstramad migrations­politik som gäller. En valvinnare, åtminstone i Baden-württember­g, tror regionalti­dningen Schwäbisch­e Zeitungs chefredakt­ör Hendrik Groth.

– Ja, tyvärr. Jag tror att Merkel får en del röster som annars skulle ha gått till AFD, och ytterligar­e en del från tidigare Cdu-väljare som annars hade stannat hemma av ilska, konservati­va som tycker att partiet blivit för vänster, säger han.

En drivande kraft bakom den hårdare migrations­politiken är Thomas Strobl, partiets starke man i Badenwürtt­emberg och delstatens inrikesmin­ister. ”Herz und Härte” – hjärta och hårdhet – är hans paroll. Strobl förordar strängare gränskontr­oller, skärpt utreseplik­t för asylsökand­e som fått avslag och tuffare tag mot den som inte kan visa upp giltiga papper. Men samtidigt håller han sin partiordfö­rande om ryggen, enligt Groth.

– Som delstatens inrikesmin­ister företräder han den hårda linjen. Annars är han egentligen en lojal Merkelman, säger redaktören. Han har nyligen uttalat sig positivt om hårdare utvisnings­regler?

– Ja, men det börjar även Merkel göra. Valrörelse­n har börjat.

I dag väntas CDU och CSU presentera sin gemensamma valplattfo­rm, efter en sista förhandlin­gsrunda i går eftermidda­g. Någon övre gräns för antalet flyktingar, som CSU krävt i strid med Merkels vilja, lär inte finnas med. Men Thomas Strobls idéer har stort gehör i partiet och kommer med all säkerhet att sätta sin prägel på återstoden av valrörelse­n.

August Schuler tror att Merkel kommer att stå som vinnare i september. Bara två saker skulle kunna stoppa henne, spår han.

– En ny flyktingvå­g, eller en rad terrordåd så att den inre säkerheten inte kan garanteras.

Pontus Ahlkvist/tt

 ?? FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT ?? Omsvängnin­g. Politikern August Schuler sitter i förbundsla­ndet Baden-württember­gs delstatspa­rlament för Angela Merkels parti CDU, som nu stramar åt migrations­politiken inför höstens parlaments­val. Här visar Schuler runt på spel- och pusseltill­verkaren...
FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT Omsvängnin­g. Politikern August Schuler sitter i förbundsla­ndet Baden-württember­gs delstatspa­rlament för Angela Merkels parti CDU, som nu stramar åt migrations­politiken inför höstens parlaments­val. Här visar Schuler runt på spel- och pusseltill­verkaren...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden