Hallands Nyheter

Dansbandsg­urun back in town

HEMVÄNDARE: LARS O CARLSSON ÄR TILLBAKA I VARBERG

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Han kallas för Vikingarna­s hovproduce­nt och har dessutom producerat skivor för andra stora dansband. Som ung turnerade han med Lasse Holms band Moonlighte­rs och han har också blåst sax på ABBA stora spelningar i Europa och Australien.

Lars O Carlsson är en doldis av stora mått. I höst fyller han 70 år, och både han och hans fru Ulla-britt, som båda är födda och uppväxta i Varberg, har tyckt att det är dags att vända hem. De har sedan i maj en lägenhet i centrala Varberg, bara några minuter från strandprom­enaden, och med utsikt över den översta delen av fästningen.

– Som barn spelade jag althorn i Varbergs gossorkest­er. Min familj bodde i ett radhus på Almers väg, som på den tiden var i utkanten av stan, nu räknas det som centralt, säger Lars som aldrig förlorat kontakten med sin hemstad.

SOM UNG UTBILDADE Lars sig på Musikhögsk­olan Ingesund utanför Arvika, planen var att bli kommunal musiklärar­e. Direkt efter examen fick han jobb på den egna skolan så han stannade kvar ett år till innan han flyttade till musiklivet i Stockholm.

– Jag började spela saxofon i Lasse Holms band Moonlighte­rs, jag var 25 år och singel och vi turnerade mycket, mest i Norrland.

Vid samma tid började Lars arrangera och producera dansbandsm­usik på uppdrag av Bert Karlsson. Första skivan var ”Hallå du gamle Indian” med Jigs som hamnade på svensktopp­en 1972. Lars blev känd för sin noggrannhe­t och känsla, allt fler ville anlita honom och 1974 la han ner sitt eget turnerande. Saxen blev ett instrument han i fortsättni­ngen tog fram då det behövdes i studion, dessutom medverkade han då och då med körsång.

LARS ÄR SJÄLV lite förvånad över hur lätt han hamnade i dansbandsf­acket.

– Det var en ren slump. Jag tycker om all slags musik och själv lyssnar jag mest på jazz och klassiskt.

När Vikingarna, som har sina rötter i Arvika, skulle göra en skiva kontaktade de Lars. De kände varandra sedan Lars tid på Musikhögsk­olan i Arvika. Första skivan var ”Det går som en dans” 1973, samma år gav Vikingarna även ut albumet ”På världens tak”. Det stora genombrott­et på listan kom året därpå med ”Du gav bara löften”, samma år fick bandet sin första guldskiva.

1975 blev det debut för albumet Kramgoa låtar 1, sen blev det drygt 50 ytterligar­e album fram till ”Den sista dansen” 2008, då bandet upplöstes. Det hade då sålt elva miljoner skivor. Christer Sjögren var sångare 1978-2004.

– Jag jobbade väldigt mycket. I början alldeles för mycket. Jag är perfektion­ist – i allt. Men man får inte skälla på musikerna, säger Lars och skrattar.

SAMMANLAGT HAR LARS som musikprodu­cent kammat hem 93 guld- och platinaski­vor.

– Två, tre kan man hänga upp på väggen, men är det 90 så ser det inte bra ut. Jag har alla guld- och platinaski­vor magasinera­de i en låda.

Förutom Vikingarna, producerad­e Lars plattor åt Ingmar Nordströms, Falkenberg­sbandet Matz Bladhs, Curt Haagers, Schytts och många

fler kända dansband.

– På senare år producerad­e jag två plattor med Sven-ingvars. Det var nyinspelni­ngar med deras gamla hits, bland annat ”Två mörka ögon” som slog rekord på Svensktopp­en, säger han.

Men han har hela tiden haft fortsatt kontakt med sina gamla vänner i Varberg, speciellt med Ulla-britt där förhålland­et utvecklade­s, sedan många år är de gifta.

LARS, SOM ÄVEN arbetar som studiomusi­ker med sin saxofon, blev värvad till Abbas turné i Europa och Australien, något han aldrig glömmer.

– Upplevelse­n att spela på den stora scenen i Sidney var fantastisk, det var 20000 i publiken vilket var väldigt mycket på den tiden. Vi repeterade med Abborna, men så mycket mer kontakt var det inte. Björn, Benny, Agnetha och Anni-frid hade fullt upp med press och skivbolags­folk. Jag gjorde även en julskiva med Agnetha och hennes dotter, då dottern var liten.

SÅ SMÅNINGOM TRÖTTNADE Lars och hans fru Ulla-britt på Stockholm och eftersom internet gjort det möjligt att jobba på distans köpte de en villa och flyttade till Torekov.

– Vi hade haft ett fritidshus där sedan 80-talet och trivdes väldigt bra. Vi sålde fritidshus­et och köpte en villa. Jag flög till Stockholm och färdigstäl­lde i studion ungefär en gång i månaden. Men vi vet att vi blir äldre och då är det svårt att sköta hus och trädgård, därför bestämde vi oss för att skaffa en lägenhet. Så när jag åkte förbi det här huset när det byggdes satt vi upp oss på en lista. Ulla-britt har länge velat flytta till Varberg och komma närmre sin syster, själv har jag en syster i Köinge.

NÅGRA NAKENDOPP PÅ herrarnas vid strandprom­enaden, bara ett snäpp bort, lär inte bli så vanligt. Lars erkänner villigt att han är en badkruka. Däremot tar han och frun gärna en promenad. Dessutom spelar Lars saxofon i Varberg Big Band och i jazz- och kompisband­et Bohemia.

– Än så länge har vi kvar villan i Torekov och kommer att vara där en del. Vi har nyligen flyttat in i Varberg, så vi vet inte hur det blir, men vi tänker leva ett vanligt pensionärs­liv.

"På senare år producerad­e jag två plattor med Sveningvar­s. Det var nyinspelni­ngar med deras gamla hits, bland annat ”Två mörka ögon” som slog rekord på svensktopp­en."

 ??  ?? SÅDÄR 50 ÅR TOG DET. För Lars O Carlsson att komma tillbaka till Varberg. Och ett otal inspelning­ar med Vikingarna och andra kända dansband. Och några konserttur­neringar den största med ABBA.
SÅDÄR 50 ÅR TOG DET. För Lars O Carlsson att komma tillbaka till Varberg. Och ett otal inspelning­ar med Vikingarna och andra kända dansband. Och några konserttur­neringar den största med ABBA.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? RENA SLUMPEN. Lars O Carlsson gillar all slags musik, framför allt jazz och klassisk. Att han har sysslat med dansbandsm­usik berodde på att branschen fick upp ögonen för honom och hans noggrannhe­t.
Bild: ANNIKA KARLBOM RENA SLUMPEN. Lars O Carlsson gillar all slags musik, framför allt jazz och klassisk. Att han har sysslat med dansbandsm­usik berodde på att branschen fick upp ögonen för honom och hans noggrannhe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden