Hallands Nyheter

Över stock och sten

LÖPNING: BOCKSTEN TRAILRUN

- MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se

Jodå, terrängen kring Åkulla bjuder på en berg- och dalbana. Drygt 600 löpare i de olika klasserna drog iväg på lördagsför­middagen.

– Det var tufft och några rejäla backar, sa Andreas.

Andras Höye och hans kamrater som sprang 44 kilometer sprang två varv och Höye drog ifrån nästan direkt.

– Jag fick en lucka efter fyra, fem kilometer och sedan såg jag inte till någon annan. Det är tufft att ligga själv och jag hade inte mycket tider att gå på. Men vid varvningen så hörde jag att de andra var på väg in och då visste jag att jag ungefär hur mycket jag ledde med.

Men den norske göteborgar­en var ohotad i mål. Tiden; imponerade 3.19.49

– Någonstans kring 30 kilometer började det bli tufft. Det var en sugande bana, men kul och omväxlande med grus, stig och skogs-terräng. Jag tyckte också att värmen var rätt jobbig.

Som van orienterar­e bemästrade han underlaget.

– Min kompis Fredrik Backman vann 22 kilometer förra året och han tipsade mig lite om terrängen. Men jag har aldrig sprungit så långt i terräng tidigare. Det gällde att bara hitta farten. Jag var aldrig nervös att inte orka. Kunde du njuta? – Hyfsat i alla fall. Damklassen vanns av Louise Davidsson, 4.11:39.

I 22 kilometers­loppet träffade vi damsegrari­nnan, Johanna Öberg, OK Linné, efteråt. Ännu en orienterar­e som, bemästrade terräng och underlag perfekt.

– När det blev blandad terräng hade jag lite fördel. Det var ett roligt lopp även om jag kände mig seg i början, sa Johanna som sprang in på 1.44.21 Simlångsda­len på

HON GICK EN kamp med Emilia Lindstedt, som är elitskidåk­are med Visma Ski Classics som stort mål. Lindstedt har varit fyra i Vasaloppet.

– Jag låg i rygg i början och hon kändes stark, men jag hade fördel i skogen och kunde trycka på där när det blev en del sten. Fick en lucka och höll den, sa Johanna som var dryg en och en halv minut före i mål.

Johanna Öberg är en av Sveriges många lovande orienterar­e. Hon har två Jvm-silver på medeldista­ns och ett Jvm-guld i stafett på meritlista­n.

– Nu är det mitt första år som senior och jag bor Uppsala och tränar med OK Linné. Det är perfekt att komma till en elitmiljö och jag satsar hårt.

Hon kommer från Grästorp i Västergötl­and.

– Jag såg den här tävlingen i början av sommaren och anmälde mig. Det var perfekt distansträ­ning.

44 kilometer, eller 22 eller 10. Det spelade ingen roll. Alla var lika trötta. Och Andreas Höye, ultrasegra­ren, klättrade drygt 1000 höjdmeter.

 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ?? SKOGSLÖPNI­NG. Löparna i Bocksten Trailrun fick känna på det mesta av vild terräng.
Bild: MIKAEL MARTINSSON SKOGSLÖPNI­NG. Löparna i Bocksten Trailrun fick känna på det mesta av vild terräng.
 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ?? STANNADE FÖR LITE BAD. Mikael Stenström i ultradista­nsen hade inte bråttom. 5 timmar och 50 minuter var han ute.
Bild: MIKAEL MARTINSSON STANNADE FÖR LITE BAD. Mikael Stenström i ultradista­nsen hade inte bråttom. 5 timmar och 50 minuter var han ute.
 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ?? VINNARE. Johanna Öberg tog hem damklassen över 22 kilometer.
Bild: MIKAEL MARTINSSON VINNARE. Johanna Öberg tog hem damklassen över 22 kilometer.
 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ?? ULTRABRA. Anders Höye vann herrklasse­n över 44 kilometer.
Bild: MIKAEL MARTINSSON ULTRABRA. Anders Höye vann herrklasse­n över 44 kilometer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden