Hallands Nyheter

Akrobatik i rykande eldhav

SHOW: BURNT OUT PUNKS LYSTE UPP SOMMARNATT­EN

- 010-471 51 33 pk@hn.se

Tall Ships Races må stundtals ha varit lite kylslaget men det var glödande hett vid Ocean Stage strax före midnatt på lördag – när Burnt Out Punks lekte med elden.

SCEN

BURNT OUT PUNKS Ocean stage 1 juli.

”Vi fick se en man hoppa in i ett eldhav och börja brinna, medan en annan straffades med att få sättas i en elektrisk stol.”

Man fick känslan av science fiction eller en ultramoder­n actionfilm redan från början när ”The Stockholm Syndrome” började, på en liten scen nära Ocean stage.

Ett antal varelser i groteska masker och kläder dansade till tonerna av tung musik, och jonglerade med eld, vars sken skänkte ett spöklikt ljus över de ålderdomli­ga skeppen i närheten. Ett fladdrigt möte mellan det nya och det gamla.

BURNT OUT PUNKS show hölls ihop av en direktör/konferenci­er i röd hatt som hela tiden skrek upphetsat och hade klara problem med sina ibland olydiga artister, med namn som El General, Smooth Operator och Animal. Hon svingar sig för en stund hög ovanför scenen, men gnistorna finns även här.

Vid ett tillfälle dök även en tuff polis med solglasögo­n upp och ifrågasatt­e gruppens tillstånd att spruta eld, men han blev snabbt en del av showen.

De dramatiska inslagen spelade dock inte så stor roll i showen, utan blåste snabbt förbi. Det var i stället elden och akrobatisk­a konster som spelade huvudrolle­rna, till pumpande musik av artister som Chic, Billy Idol och Rammstein. En cirkus i hårdrockst­appning.

Vi fick se en man hoppa in i ett eldhav och börja brinna, medan en annan straffades med att sättas i en elektrisk stol. En man som nästan enbart var iklädd renhorn (jag tror i alla fall att det var ren) pumpade eld, och en utbrytarku­ng, ”vår egen Houdini”, placerades i en tunna och dränktes i bensin som antändes Motorsågar kan man också jonglera med, utan att darra på händerna. (hur alla dessa heta intermezzo­n slutade ska jag inte avslöja här).

MEN DET FANNS även eldfria stunder. En trapetskon­stnär svingade högt över scenen och fick åtminstone mig att kippa efter andan, liksom en man som jonglerade med motorsågar.

Det var en laddad show som Burnt Out Punks bjöd på, som avslutades med att konferenci­eren sjöng en sentimenta­l sång, likt en ensam kapten mitt i ett eldhav. Han hade gärna fått sjunga lite mer.

PER KÅGSTRÖM Fotnot. Föreställn­ingen ställdes in på söndagen på grund av kraftig vind.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BRINNANDE INTRESSE. Elden är det bärande elementet i Burnt Out Punks show: ”The Stockholm Syndrome”. Det brinner, sprakar och smäller hela tiden kring artisterna.
Bild: ROGER LARSSON BRINNANDE INTRESSE. Elden är det bärande elementet i Burnt Out Punks show: ”The Stockholm Syndrome”. Det brinner, sprakar och smäller hela tiden kring artisterna.
 ??  ?? HÖG NIVÅ.
HÖG NIVÅ.
 ??  ?? VARIATION.
VARIATION.
 ??  ?? DRAMA. Utbrytarku­ngen får krypa ner i en tunna och dränks i bensin. Sedan tänder man på...
DRAMA. Utbrytarku­ngen får krypa ner i en tunna och dränks i bensin. Sedan tänder man på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden