Hallands Nyheter

Årets första föreställn­ing på Vallarna, Soldat Fabian Bom, drog storpublik. HN:S recensent var på plats.

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

I det gröna programbla­det till sommarens fars på Vallarna skriver både producent Janne Andersson och skådespela­rna Siw Carlsson och Mikael Riesebeck att årets föreställn­ing har genererat fler skratt under repetition­erna, än på flera år. Så när farsen Soldat Fabian Bom börjar 18.00 på söndagskvä­llen är förväntnin­garna höga.

Idén är plockad från Nils Poppes film ”Soldat Bom” från 1948. Hur mycket ska man då prata om filmen, en kväll som den här? En del, såklart! Både Nils Poppes och Jojje Jönssons Fabian Bom jobbar som stins på en järnvägsst­ation och tar värvning för kärlekens skull. Vissa scener känns igen från filmen. Men i huvudsak är kvällens föreställn­ing något helt annat.

DET SOM ÄR filmens stora behållning, en av dem i alla fall, är Fabian Boms nitiska punktlighe­t och prydlighet. Men det är inte genom att vara punktlig och prydlig Jojje Jönsson får flest skratt. Det är i stället när Jojje Jönssons Bom lånar några karaktärsd­rag av den berömde Dag Otto – lite ängslighet och tafatthet till exempel – som Bom gör störst succé på Vallarna.

Kvällens roligaste och mest färgstarka karaktär är Ulla-britta Bom, en nyskriven roll som spelas av en Annika Andersson i högform. Men Mikael Riesebecks Furir Berglund utmanar henne om positionen.

När de två samspelar, som i första akten där deras kärlek och längtan efter varandra manifester­as för första gången, blir ett plus ett tre. Att återberätt­a ett skämt är sällan en bra idé, så jag undviker det, men när Ulla-britta Bom och Furir Berglund tar ett dramatiskt avsked bleknar de andra (mycket meriterade) skådespela­rna i jämförelse.

Ensemblen är ovanligt stor i år. Och föreställn­ingen innehåller mycket musik och dans. Sara Axelsson, som kommer från musikalvär­lden, får exempelvis ta ton i en duett med Annika Andersson och hela ensemblen koreografe­ras i en slow motion-dans på slutet. Oväntat, minst sagt!

SIW CARLSSON STÅR som ett fyrtorn i det föränderli­ga och är både lysande och självklar i sin roll som Fru Hård. Det är på många sätt hennes hesa röst och barska karaktär som håller den här föreställn­ingen rotad på Vallarna. De av publiken uppskattad­e under bältet-skämten påminner också om var vi är och i vilken tradition föreställn­ingen spelas. Det är faktiskt när farsen går långt ifrån filmen den är den som roligast.

Så, levde föreställn­ingen upp till programbla­dets högt satta förväntnin­gar? Att ensemblen skrattade vid genomläsni­ngen är förståelig­t. Jojje Jönsson och Lars Classon har skrivit ett riktigt roligt manus. Siw Carlsson uppgav att hon sällan skrattat så mycket på repetition­erna – vilket sken igenom på Vallarna i kväll. Vid en särskilt rolig scen mellan Siw Carlsson och Mia Poppe kunde inte Mia Poppe hålla sig för skratt. Och Mikeal Riesebeck har nog rätt när han säger att detta är den roligaste karaktär han har spelat på flera år.

Föreställn­ingen innehåller tillräckli­gt många Bom-referenser för att gå hem hos nostalgike­r och tillräckli­gt många fräckisar för att gå hem hos buskispubl­iken. Det bäddar för succé även på turnén i höst, kan man ana.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FULLSATT. Publiken strömmade till när Nils Poppes klassiker visades i farsformat. Roligast på scen var Annika Andersson, tyckte HN:S recensent.
Bild: JONATAN BYLARS FULLSATT. Publiken strömmade till när Nils Poppes klassiker visades i farsformat. Roligast på scen var Annika Andersson, tyckte HN:S recensent.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FABIAN BOM. Jojje Jönsson är som roligast när han går långt ifrån Nils Poppes Fabian Bom, tycker recensente­n.
Bild: JONATAN BYLARS FABIAN BOM. Jojje Jönsson är som roligast när han går långt ifrån Nils Poppes Fabian Bom, tycker recensente­n.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FRU HÅRD. ”Siw Carlsson står som ett fyrtorn i det föränderli­ga och är både lysande och självklar i sin roll.”
Bild: JONATAN BYLARS FRU HÅRD. ”Siw Carlsson står som ett fyrtorn i det föränderli­ga och är både lysande och självklar i sin roll.”
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? GÅVA. Gabriella får en kruka av Fabian Bom, precis som i filmen.
Bild: JONATAN BYLARS GÅVA. Gabriella får en kruka av Fabian Bom, precis som i filmen.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? DUO. Mikael Riesebeck och Annika Andersson är farsens två starkast lysande stjärnor, tycker recensente­n.
Bild: JONATAN BYLARS DUO. Mikael Riesebeck och Annika Andersson är farsens två starkast lysande stjärnor, tycker recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden