Hallands Nyheter

Hon står i Almedalens (C)entrum

CENTERPART­IET. Annie Lööf har många skäl att le. Hon har fört sitt parti till de starkaste opinionssi­ffrorna på 27 år.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 5/7. Hon är etta på väljarnas förtroende­lista bland partiledar­na. Och när det nu råder osäkerhet i många andra partier vars företrädar­e oroligt söker ny identitet och profilerin­g, står Annie Lööf trygg då den hemläxan för hennes parti sedan länge är avklarad. Hon kan le, därför att det är tydligt att hon 2017 står i Almedalens centrum.

VISST FINNS RISKEN att framgången kommer ett år för tidigt, men hanterar Centerpart­iet situatione­n rätt och påminner sig själva om vikten att fortsätta hålla hårt i sin politiska kompass kan det gå hela vägen.

En viktig del av den vägen är att fortsätta leverera konkreta förslag för det som kan göra Sverige bättre. Ett parti i opposition som enbart lägger fokus på att klaga på allt som regeringen gör kan i och för sig vinna sympatier, men det opposition­sparti som också levererar förslag på vad som borde göras vinner i längden.

CENTERPART­IET OCH ANNIE Lööf valde att fokusera på jobben under sin dag i Almedalen. Till skillnad från Socialdemo­kraterna som talar om att ta strid för den svenska modellen gör Centerpart­iet en annan analys av vad det är Sverige behöver: förnya den svenska modellen. Eller som Annie Lööf också uttryckte det på tisdagens presskonfe­rens: ”Vårda den, men utveckla den”.

MAN ANSER HELT enkelt att dagens modell bidrar till att stänga ute de som står längst från arbetsmark­naden. C vill genom olika åtgärder öppna dörren till jobben för den som inte gått färdigt gymnasiet, för den som inte har en lång akademisk utbildning, för den som har en funktionsv­ariation och för den som inte kan prata flytande svenska.

Exempel bland åtgärderna är att fördubbla den så kallade jobbstimul­ansen så att den som börjar arbeta får mer pengar i plånboken. Centern vill dessutom undanta mindre företag från turordning­sreglerna så att företag har chans att behålla personal med rätt kompetens och inte främst de som varit anställda längst. Detta förslag är väldigt laddat i svensk politik, men det innebär att det åtminstone finns ett parti som inte bara ser till de som redan har jobb, utan föreslår åtgärder som underlätta­r för de som står utan.

NÄR CENTERLEDA­REN HÖLL sitt Almedalsta­l lyfte hon fram jobben som den viktigaste åtgärden för att motverka klyvningen av Sverige. Men mer än hälften av sitt tal ägnade Annie Lööf sedan åt att vända sig mot hatet som växt fram i Sverige. Med ett känslomäss­igt och starkt engagemang talade hon om att vi måste stå upp och ta kampen mot rasismen, mot nazismen, mot extremisti­sk islamism – mot allt våldsbejak­ande. För en stund tystnade Almedalen.

Det finns anledning till att Annie Lööf har ett högt förtroende bland väljarna – hon har utvecklat sin förmåga att tala så att man lyssnar.

Hon har utvecklat sin förmåga att tala så att man lyssnar.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? FRAMGÅNG. Inte ens regn kan just nu få Annie Lööf ur balans, men det är långt kvar till valet och opininonss­iffror kan förändras.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT FRAMGÅNG. Inte ens regn kan just nu få Annie Lööf ur balans, men det är långt kvar till valet och opininonss­iffror kan förändras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden