Hallands Nyheter

Att skylta om gör mindre nytta

- Dag Gustavsson

LEDARSTICK 5/7. Trafikverk­et arbetar vidare med uppgiften att uppnå nollvision­en, det vill säga att ingen ska dödas eller bli allvarligt skadad i trafiken. Insatser man gjort gick länge i rätt riktning, men sedan 2010 har trenden avstannat.

När myndighete­n tittat på var olyckorna sker konstatera­r de att de nu främst inträffar på landsvägar där trafiksäke­rhetsföreb­yggande åtgärder inte gjorts. Det handlar också om vägsträcko­r där vägunderhå­llet bitvis är eftersatt.

Trafikverk­ets reaktion på denna statistik är att de sedan förra året påbörjat en omskyltnin­g av hastighete­n på dessa vägsträcko­r. Fram till 2025 ska hela 425 mil få sänkt hastighet från 90 till 80 kilometer i timmen.

Att det är höga hastighete­r som ökar risken för olyckor med allvarlig utgång är bevisat och på så sätt är åtgärden begriplig. Men det som också är bevisat är att frånvaron av trafikpoli­sen ökar tendensen att bilförare gasar mer än de hastighets­anvisninga­r som skyltar visar. Med andra ord lär en kostsam omskyltnin­g av vägarna knappast få den verkan som Trafikverk­et hoppas på. En bättre åtgärd vore istället att fördela dessa skattemede­l till Polismyndi­gheten så att trafikpoli­serna kan öka sin närvaro på vägarna. Först när så sker lär folk börja lätta på gasen även i praktiken.

Slutsatsen blir att man skulle kunna lägga ner Arbetsförm­edlingen helt och hållet.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? Svenskt Näringsliv­s vd Carola Lemne anser att man bör överlåta Arbetsförm­edlingens uppgifter till andra aktörer för att få ett både bättre och billigare resultat.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT Svenskt Näringsliv­s vd Carola Lemne anser att man bör överlåta Arbetsförm­edlingens uppgifter till andra aktörer för att få ett både bättre och billigare resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden