Hallands Nyheter

Nej till flygskatt

-

Inom tolv år, senast 2030, skall flyget halvera sina utsläpp.

på ”Ja till flygskatt!” (29/6).

TRAFIK. Centerpart­iet kommer att göra allt vi kan för att hindra regeringen från att med stöd av Vänsterpar­tiet införa en särskild avgift/skatt på flygresor inom Sverige. För det första betalar flyget redan en betydande del för sina utsläpp genom EU:S handel med utsläppsrä­tter. För det andra står flyg inom Sverige för en försvinnan­de del av den totala flygtrafik­en i Europa och för det tredje har Sverige som är ett glest befolkat land inte råd att belasta flygtrafik­en med en typ av kostnader som straffar avstånd. Det försvårar för företag, myndighete­r och privatpers­oner och skulle bidra till en icke önskvärd centralise­ring. Istället vill Centerpart­iet se en utveckling där företag kan blomstra utanför storstäder­na och där tillgängli­gheten till viktiga samhällsfu­nktioner finns nära människor.

Så istället för att beskatta resorna vill vi ställa krav på flyget att de successivt ställer om till ett miljövänli­gt bränsle. Därför föreslår vi en obligatori­sk inblandnin­g med förnybart bränsle i samtliga flygplan som lyfter från Svenska flygplatse­r. Inom tolv år, senast 2030, skall flyget halvera sina utsläpp. Då krävs det kraftfulla åtgärder och hårdare krav, inte konstadsök­ningar som drabbar flygbolage­n och resenärern­a.

Ola Johansson (C)

 ?? Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT ?? FLYGPLAN. Istället för att beskatta resorna vill vi ställa krav på flyget att de successivt ställer om till ett miljövänli­gt bränsle.
Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT FLYGPLAN. Istället för att beskatta resorna vill vi ställa krav på flyget att de successivt ställer om till ett miljövänli­gt bränsle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden