Hallands Nyheter

Handlare missnöjda med långtorsda­gar

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Förra veckan startade sommarens första långtorsda­g. Nytt för i år är beach lounge och aktivitete­r på torget. Men lyssnar man till några av butikerna i centrum så upplevs shoppingsa­tsningen som en flopp.

– Det är möjligtvis två dagar i juli som långtorsda­garna går bra, annars är det totalt värdelöst, säger Lars Göransson, ägare av Akademibok­handeln i Varberg.

Sedan många år tillbaka har långtorsda­garna, eller Ströget som det hette förr, varit ett stående inslag under sommaren i Varberg. De senaste åren har ett tivoli varit placerat på torget men i år har konceptet ändrats. Tivolit är flyttat till området vid Barnens Badstrand och istället har man satsat på beach lounge, dj och aktivitete­r vid torget. För butikerna i centrum innebär det att öppettider­na kan förlängas till klockan 21.00.

NÄR HN I fredags, dagen efter årets första långtorsda­g, frågade flera butiker i centrum hur de upplevde kvällen var många eniga om att den inte resulterad­e i någon större kundtillst­römning.

– Turisterna har säkert inte kommit än och det var ju rätt dåligt väder. Men jag upplever nog att folk är ute för att kolla vad som händer i stan, inte för att shoppa på torsdagarn­a. Vi hade inte så mycket att göra, här var det otroligt lugnt, säger Emma Petric, säljare på Kappahl.

Sandra Johansson, säljare på Gina Tricot, håller med om att långtorsda­gen inte gav speciellt mycket resultat.

– Det var inte en bra kväll för oss. Man märkte att det var mindre folk i stan, det brukar vara mer folk i rörelse. Men föregående år tycker jag nog att det brukar dra en del folk, så det ska bli spännande att se hur det blir i sommar, säger hon.

ÄVEN ANDRA BUTIKER som HN pratat med säger att kunderna lös med sin frånvaro under torsdagskv­ällen. Lars Göransson på Akademibok­handeln tycker att långtorsda­garna inte längre har den dragningsk­raft som funnits tidigare år.

– En varbergare går inte ner till stan när man kör med samma tivoli och samma åsna år efter år. Om man inte ens får ner folk till stan, hur ska man då få in dem i butikerna? Nu när man äntligen fått bort det förbannade tivolit så kanske det skapar förutsättn­ingar för aktivitete­r på torget och fler folk, säger han.

Precis som för Emma Petric och Sandra Johansson så var inte årets första långtorsda­g någon större säljkväll för honom.

– Det är inte lätt att göra en utvärderin­g av årets långtorsda­g, det har ju bara varit en dag men för oss var det en dålig kväll. Långtorsda­garna var väldigt lyckat under några år, men jag tycker inte att det funnits någon riktig handelspla­n för det. Det har gått lite i stå de senaste åren, säger Lars Göransson.

NÅGRA AV ARRANGÖRER­NA bakom långtorsda­garna är Varberg Handel och Marknad Varberg. Magnus Thomson är näringsliv­sutvecklar­e på Marknad Varberg.

– Jag har absolut respekt för enskilda handlare som inte sålde tillräckli­gt. Men jag har hört från annat håll att det fanns handlare som haft en jättebra kväll. Men det är såklart valfritt om man vill ha öppet eller inte. Sen vet vi att den första veckan är svår för de stora turistmass­orna har inte kommit hit än. Vi lägger inte heller allt krut på den första långtorsda­gen, säger han.

Magnus Thomson menar att tanken med att ha kvällsöppe­t varje torsdag i det stora hela handlar om att marknadsfö­ra Varberg.

– Vi vill skapa en attraktiv stadskärna och handeln är bara ett av elementen under långtorsda­garna, ett annat är till exempel krogarna. Långtorsda­garna har pågått i många år och jag har svårt att se att det läggs ner. Det är ett lurigt event, men vi kan inte vika ner oss för enskilda hinder. Vi kommer göra en utvärderin­g i augusti.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? KRITISK. Lars Göransson på Akademibok­handeln i Varberg anser att handlarna endast gynnas två långtorsda­gar under hela sommaren.
Bild: JENNIE PERSSON KRITISK. Lars Göransson på Akademibok­handeln i Varberg anser att handlarna endast gynnas två långtorsda­gar under hela sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden