Hallands Nyheter

5 frågor till...

- LOTTA OLSSON lotta.olsson@hn.se

... Christina Almén som är initiativt­agare till Reko-ring i Varberg. Det är ett nytt försäljnin­gssätt för lokalprodu­cerad mat som har landat i Varberg. Med hjälp av sociala medier ska handel utan mellanhänd­er tas till ny nivå.

* Hur fungerar konceptet? – En producent gör en annons i vår Facebookgr­upp där han beskriver sina varor och hur produktion­en går till. Sen gör konsumente­n en beställnin­g under annonsen i en kommentar, till exempel ett flak ägg. Så bokar producente­n in det och tar med varan till utlämnings­platsen som just nu är på Birger Svenssons väg.

* Varifrån kommer idén? – Det startade i Finland för ett par år sedan. I Sverige har det funnits sedan januari. Då fanns det tre ringar, som det kallas. I dag finns det 25 så det sprider sig som en löpeld. Den i Skövde har 6000 medlemmar och säljer mat för 100000 kronor per tillfälle. Det är alltså väldigt mycket mat som byter händer. * Går det inte bara att handla i mataffären? – Tanken är att det här leder till så lite administra­tion som möjligt för producente­n. Man ska bara vara på plats en timme varannan vecka och man har inget svinn eftersom allt är förbokat, det blir väldigt effektivt. Som konsument går det att handla från flera matproduce­nter samtidigt och kanske hitta sådant som man inte hittar i matbutiker, till exempel säljs det granskotts­sirap i Borås. Och man får ett ansikte på varan, det blir en annan öppenhet.

* Vad innebär det för det lokala näringsliv­et? – Jag tycker inte att man utesluter andra verksamhet­er för det kommer ändå inte finnas allt i våra ringar. Men visst kan det påverka en del, till exempel kanske butiker säljer mindre kött om folk köper direkt från producente­rna. Med det signalerar till både butiker och producente­r att det finns en efterfråga­n för andra typer av varor.

* När drar ni i gång? – Vi la upp Facebookgr­uppen den 13 juni och har redan över 700 medlemmar. Så första tillfället blir den 13 juni och sedan kommer vi ha utlämning varannan torsdag.

”Man ska bara vara på plats en timme varannan vecka och man har inget svinn eftersom allt är förbokat”

CHRISTINA ALMÉN

 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden