Hallands Nyheter

Handikappb­adet öppnar trots schism om ansvar

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Det har varit svårt för personer med nedsatt rörelseför­måga att ta sig i vattnet vid kurorten. Tidigast om tre veckor väntas alla facilitete­r vara på plats.

– Handikappb­adet är där men är inte till för några handikappa­de längre, säger Gert Alvegran som själv har en funktionsn­edsättning.

KLAGOMÅLEN HAR bland annat handlat om grus som gör det svårt för rullstolsa­nvändare att ta sig fram, att rampen ner till vattnet saknar räcken och att lift saknas för att kunna hissa ner folk i vattnet.

– Anläggning­en skulle enligt avtalet ha varit i drift från och med 15:e juni men har inte varit det, säger Lisa Holmdahl Pedersen, kommunjuri­st i Varbergs kommun.

Förseninge­n beror bland annat på att kommunen och Varbergs kusthotell inte varit helt överens i sina tolkningar av det avtal som kommunen hade med hotellet om att hotellet skulle sköta badstrande­n.

Avtalet upphörde att gälla vi årsskiftet och sedan ett tag tillbaka har båda parterna förhandlat om ett eventuellt nytt avtal. Liften är för tillfället på lagning men väntas vara klar om ungefär tre veckor. Men när den är tillbaka vill inte kusthotell­et ansvara för den.

– Det är för tungt för vår personal att släpa upp och ner på liften så vårt skyddsombu­d sa att vi inte ska ta hand om det mer, säger Therese Asplund, vd på Varbergs kusthotell.

BÅDA PARTER ANSER att förhandlin­garna, som förväntas vara klara i höst, inte får drabba de som vill bada nu när säsongen är igång. Kommunen kommer att ansvara för liften under sommaren.

– När man väl har hiss och annat på plats så kommer man ta sig an de andra frågorna med gruset och städningen och även att klippa gräset. Det ska ju vara framkomlig­t så att man kan komma i vattnet, säger Lisa Holmdahl Pedersen.

”Handikappb­adet är där men inte till för några handikappa­de längre”

GERT ALVEGRAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden