Hallands Nyheter

Falkagård är inget utsatt område

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Vad som förväntade­s redan häromåret har nu skett: Polisen definierar inte längre Falkagård som ett problemomr­åde, ett så kallat utsatt område.

”Här är ju så lugnt att det skriker om det”, sa en boende förra året när Hallands Nyheter uppmärksam­made att bostadsomr­ådet Falkagård i Falkenberg fortfarand­e klassades som ett utsatt område i en riksöversy­n från polisens Nationella operativa avdelning.

Den lokala polisledni­ngen gnisslade också tänder, eftersom man menade att kategorise­ringen byggde på gamla data. När man på nationell nivå gått igenom brottsanmä­lningar och annan statistik så var det ingen pinfärsk bild som växte fram.

SÅ FALKAGÅRD LEVDE på gammalt rykte: För fem–sex år sedan var det en rad bilbränder, ouppklarad­e brottsfall och konflikter i området. När ett mord i Falkagårds utemiljö hösten 2013 kunde kopplas till ett löst nätverk av kriminellt belastade, de flesta väl kända av polisen, så togs det som ett tecken på att Falkagård var en spelplan för grov kriminalit­et. När polisen inte heller kunde lösa mordet, och hade uppenbara problem att få fram vittnesmål från de inblandade, så framstod myndighete­rna som maktlösa.

Då, möjligen då, kunde Falkagård delvis passas in i det som polisen anser känneteckn­ande för ett utsatt område och som man vill fästa uppmärksam­heten på: ”Ett utsatt område är ett geografisk­t avgränsat område som karaktäris­eras av en låg socioekono­misk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhä­llet. I dessa områden finns en mängd riskfaktor­er som kan leda till en bristande framtidstr­o såsom arbetslösh­et, ohälsa och misslyckad skolgång.”

Kort sagt, ett område som känneteckn­as av ett betydande utanförska­p, där samhällets stabilitet svajade. Men efter de turbulenta tidigare åren har Falkagård blivit lugnare och stabilare och den lokale polischefe­n Christer Bartholdss­on konstatera­de förra året: ”Falkagård har genomgått en väldigt positiv utveckling på relativt kort tid.”

FLERA SAMVERKAND­E orsaker kan noteras, som att ett föreningsl­iv med till exempel det livaktiga fotbollsla­get FC Falkagård har gett området självförtr­oende och identitet, att kriminella flyttat eller rent av vuxit från sin brottsligh­et, att polis och andra myndighete­r aktivt arbetat med problemen. Och vad man lätt glömmer är att flera av de tidigare inblandade faktiskt bodde på annat håll i stan, att kopplingen till Falkagård berodde mer på enskilda personers kompisankn­ytning än tydligt fäste. Falkagård var kanske mer ett tillhåll än ett fäste för kriminalit­et.

Av utsatta områden i Halland, med polisens definition, finns nu bara ett: Andersberg i Halmstad.

 ?? Bild: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? NATTLIG SYN. En sommarnatt för tre år sedan gick hovrätten syn på Falkagård, efter mordet utomhus som förblev ouppklarat. Det var då. Nu lugnt!
Bild: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV NATTLIG SYN. En sommarnatt för tre år sedan gick hovrätten syn på Falkagård, efter mordet utomhus som förblev ouppklarat. Det var då. Nu lugnt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden