Hallands Nyheter

Experten: Dags att förhandla nu

Nytt robottest i Nordkorea – ”vad är vi villiga att göra?”

-

Nordkorea säger sig för första gången ha genomfört ett lyckat test av en interkonti­nental robot.

Nu kan det vara dags att förhandla med diktaturen, tycker en expert.

Det är första gången som Nordkorea genomför ett lyckat test av en interkonti­nental robot, enligt nordkorean­sk tv. Amerikansk­a analytiker bedömer att roboten hade kunnat nå Alaska i USA.

De första uppgiftern­a från andra länder gjorde gällande att det handlade om en medeldista­nsrobot, en linje som Ryssland håller fast vid.

Oavsett vilket är beskedet om testet ”mycket oroväckand­e”, tycker Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S), som uppmanar Nordkorea att montera ned sitt kärnvapeno­ch robotprogr­am.

”Frågan bör snarast tas upp av FN:S säkerhetsr­åd. Den senaste utveckling­en understryk­er behovet av dialog för en fredlig lösning”, säger hon i ett uttalande.

USA:S president Donald Trump skriver på Twitter, med hänvisning till den nordkorean­ske diktatorn Kim Jong-un: ”Nordkorea har just skjutit upp en ny robot. Har inte den här killen något bättre att göra med sitt liv? Svårt att tro att Sydkorea och Japan kommer att tolerera det här så mycket längre. Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!”

Om bara ett par dagar är det dags för G20-mötet i Hamburg där ledare från världens ekonomiska stormakter sam- las. Ett av samtalsämn­ena väntas vara Nordkoreas kärnvapenp­rogram, ett program som landet har fortsatt med trots sanktioner­na från FN:S säkerhetsr­åd.

I Moskva möttes i går Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin. De säger sig vara överens om att ”frysa” både Nordkoreas upprustnin­g och Sydkoreas och USA:S militärövn­ingar i regionen.

Men sanktioner­na har hittills inte nått några resultat. Nu kan det vara dags att förhandla med diktaturen i stället, tycker en expert.

– Det internatio­nella samfundet måste sätta sig ner och fråga sig: Vad är vi villiga att göra? Och vad vill Nordkorea ha? säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhetso­ch utveckling­spolitik.

Men för att stoppa landets kärnvapenp­rogram skulle Kina behöva sätta en sådan press att den nordkorean­ska regimen destabilis­eras, säger Niklas Swanström.

– Det tror jag inte Kina vill göra, för i så fall får man hantera konsekvens­erna regionalt med bland annat ökad risk för militär konfrontat­ion och möjliga flyktingst­römmar.

Det är också osannolikt att USA skulle försöka sig på att stoppa landets kärnvapenp­rogram med våld, säger han.

Den enda framkomlig­a vägen kan därför vara att erbjuda Nordkorea något som dess regim vill ha.

– Är det säkerhet, ekonomisk utveckling, då kanske man kan fundera på att gå dem till mötes på det, mot kravet att de rustar ner sina kärnvapen och sin missiltekn­ologi, säger Niklas Swanström.

Mattias Mächs/tt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden