Hallands Nyheter

Lööf: Stå upp mot nazismen

Centerleda­ren: ”Den hör inte hemma någon annanstans än på historiens soptipp”

-

Centerleda­ren Annie Lööf uppmanar till att stå upp mot nazism och annan extremism.

– Vik er inte. Utan stå upp. Anständigh­eten behöver er, sade hon i sitt Almedalsta­l.

Omkring 4 000 åhörare i Almedalspa­rken i Visby fick höra Lööf mana till kamp mot extremism. Hon påminde om att 500 nazister marscherad­e på Faluns gator första maj. Lööf beskrev varje steg de tog som en kränkning av dem som drabbats av Förintelse­n.

– Det gör att jag mår illa. Det gör att jag skäms.

Lööf uppmanade till att ”stå pall” och ”stå upp” mot nazismen och underströk att anständigh­eten kräver det.

– Den hör inte hemma här i Almedalen. Den hör inte hemma någon annanstans än på historiens soptipp, sade Lööf.

För det fick hon talets längsta applåder.

Centerleda­ren tog också upp islamistis­k extremism och terrorism. Hon kallade terroriste­rna för fega kräk och var märkbart rörd när hon beskrev hur man riktat in sig på barn och unga vid bombdådet i Manchester.

– Det knyter sig i magen på mig när Säpo säger att tusentals radikala islamister finns i Sverige. Mitt ibland oss, sade Lööf.

Talet handlade i övrigt om det ”bortglömda Sverige”. Hon anklagade Socialdemo­kraterna för att ”agera arbetsleda­re” i det nya klassamhäl­le som nu byggs.

– Var Stefan Löfven än befinner på sin resa genom Sverige så borde han ligga sömnlös i natt, sade Lööf.

Hon vill se en helt annan jobbpoliti­k än Socialdemo­kraternas för att få ned den höga arbetslösh­eten för nyanlända, lågutbilda­de och funktionsh­indrade. Lööf vill bland annat ha fler enkla jobb, lägre ingångslön­er och att det ska bli billigare för företagen att anställa.

Centern föreslår också att turordning­sreglerna för anställda i företag med upp till 50 anställda ska avskaffas. Lööf tycker att de medarbetar­e som kompletter­ar sin kompetens borde få betalt i ökad trygghet när företaget ställer om.

– Det ska vara yrkesskick­lighet och kompetens som ska vara vägledande för om man får stanna eller inte, säger hon.

Förslaget välkomnas av Företagarn­a, vars vd Günther Mårder bedömde att det skulle få småföretag att våga växa och anställa fler.

Arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) är däremot kritisk.

– Att helt ta bort reglerna för kanske en miljon anställda är ju att öppna för ett godtycke som drabbar enskilda individer, säger hon.

Centern vill också att arbetsförm­edling ska tas ifrån Arbetsförm­edlingen och att istället ge privata arbetsförm­edlare betalt efter prestation. Som mest ska de kunna få 100 000 kronor om de ordnar ett varaktigt jobb under två år till en långtidsar­betslös.

– Det har vi ju inte så goda erfarenhet­er av tidigare, med jobbcoache­r och etablering­slotsar. Jag tror att man ska vara lite försiktig med den typen av experiment, säger Johansson.

Centern lade igår även fram flera mindre kontrovers­iella förslag. Partiet ska i sitt budgetförs­lag för 2018 satsa 900 miljoner kronor bland annat på att öka platserna på yrkeshögsk­olan från 30 000 till 35 000. (TT)

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? ”Vik er inte”. Centerleda­ren Annie Lööf manade till kamp mot extremism under gårdagskvä­llens tal.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ”Vik er inte”. Centerleda­ren Annie Lööf manade till kamp mot extremism under gårdagskvä­llens tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden