Hallands Nyheter

Must: Påverkan mot svensk militärövn­ing

-

I september hålls den stora militärövn­ingen Aurora 17 i Sverige med förband även från andra länder.

Enligt Försvarsma­ktens underrätte­lsechef är det högst sannolikt att övningen utsätts för utländska påverkanso­perationer.

–Det är troligt, eftersom det är en så stor och viktig aktivitet och dessutom med medverkan från ett antal andra länder, säger generalmaj­or Gunnar Karlson, chef för Militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten (Must).

Övningen Aurora 17 hålls i september och beskrivs som den största i Sverige på över 20 år, med uppemot 20 000 deltagare. Bland de länder som deltar finns Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA och den huvudsakli­ga avsikten är att öva förmågan att bemöta ett angrepp mot Sverige.

Gunnar Karlson säger alltså att främmande makt sannolikt försöker påverka bilden av Aurora 17.

– Vi kommer att vara väldigt uppmärksam­ma på vad som händer och se till att vi från Försvarsma­ktens sida snabbt kan sprida sann och relevant informatio­n om övningen.

Karlson vill inte spekulera i vilka budskap som kommer att spridas, av vem eller vilka, eller i vilken form, men på frågan hur det historiskt sett ut svarar han:

– En variant är naturligtv­is att man har en demonisera­nde berättelse, att man trycker på den internatio­nella närvaron och försöker – fast det inte är sant – att få övningen att framstå som en Nato-aktivitet. Och andra möjlighete­r?

– Ett annat förhållnin­gssätt till svensk försvarsma­kt som vi sett tidigare från rysk sida är att man snarare väljer att förlöjliga, men sedan är det också möjligt att man väljer att inte kommentera den alls för att den ska få så lite uppmärksam­het som möjligt, säger Karlson. (TT)

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Generalmaj­or Gunnar Karlson är chef för Militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Generalmaj­or Gunnar Karlson är chef för Militära underrätte­lse- och säkerhetst­jänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden