Hallands Nyheter

Mc-förare backar

Matt Augustine i Wisconsin: Vi vill klara oss på egen hand – Trump står för det

-

När Donald Trump installera­des som president dundrade mc-åkare från USA:S alla hörn in i Washington DC för att visa sitt stöd. Fem månader och flera motgångar senare tampas Trump med låga opinionssi­ffror – men entusiasme­n bland mc-åkare är fortfarand­e stor.

Matt Augustine smeker kärleksful­lt sin Suzuki och rullar ut den på uppfarten bredvid det lilla vita huset i Kenosha i Wisconsin:

– Jag har haft motorcykel tidigare men när jag fick den här blev jag som barn på nytt.

Det blänkande fordonet är inte bara hans transportm­edel utan också en dörröppnar­e till mc-parader och politiska diskussion­er för Augustine, som nu utbildar tidningsbu­d och som tidigare varit fackordför­ande på verktygsfö­retaget Snap-on. Han är också engagerad i lokalpolit­iken i sin hemstad och har mött republikan­en Donald Trump när han har varit på besök.

– Han är genuin och pratar med dig – inte till dig som de andra kandidater­na gjorde. Visst gör han misstag, som att prata för fort och inte tänka sig för, men nu måste han få en chans att visa vad han går för.

Den för alla kanske inte helt solklara kopplingen mellan just motorcykli­ster och Donald Trump kan enligt Augustine förklaras med två ord: frihet och antietabli­ssemang.

–Mc-åkare är frihetsori­enterade och vill klara sig på egen hand, utan att staten lägger sig i. Trump står för det. De flesta som kör mc är smarta människor som lyssnar innan de dömer, som min granne här på gatan som har varit demokrat i hela sitt liv men som ändå röstade på Trump.

Är det någon särskild del av Trumps politik som lockar just motorcykli­ster?

– Nja, mer att Trump står för ett anti-etablissem­ang, att han inte passar in i Washington­mallen. Åkarna gillar honom och de gillade Bernie (Sanders). När vi gjorde mcparader i fjol stod det klart att det handlade om de två.

Själv har Augustine tydliga idéer om vad han tycker behöver åtgärdas i USA. Han vill se en mindre statsappar­at och lägre skatter, i nuläget är staten så stor och anställer så många att pengar riskerar att ”försvinna”, anser han.

Så vad bör staten ta hand om?

– Enbart det som står i grundlagen, vi måste tillbaka till den.

Han utvecklar inte resonemang­et, men i USA:S grundlag från 1789 ges delstatern­a stort självbestä­mmande medan den federala statsappar­aten ges mandat att fatta beslut om valuta, försvar, handel och utrikespol­itik. När jag frågar om ett land inte bör lägga resurser på att ta hand om sina svagaste, de som inte har råd med utbildning och sjukförsäk­ring, instämmer Augustine till viss del.

– Om jag var i regeringss­tällning skulle jag ge folk som har det svårt boende, utbildning och sjukförsäk­ring i två år. Men sedan måste de stå på egna ben och skaffa sig ett jobb – man kan inte dra ut på en bidragssit­uation i tio, femton år.

Liknande resonemang har hörts från Chris Cox, motorsågsk­onstnären från South Carolina som i fjol grundade ”Bikers for Trump”-rörelsen. Dess deltagare säger sig vilja skydda presidente­n och dyker ofta upp på Trumpvänli­ga massmöten där de bildar vägg mot demonstran­ter. Cox har besökt Vita huset under våren och dragit i gång en insamling för att få president Trump omvald 2020.

Matt Augustine säger att han är ledsen att han missade rörelsens jätteparad i Washington DC i samband med presidenti­nstallatio­nen i januari, och den mc-konvoj som hedrade krigsveter­aner som utrikesmin­ister Rex Tillerson deltog i under maj månad. Men i Wisconsin har legendaris­ka Harley Davidson sitt huvudkonto­r och här råder ingen brist på politiska mc-tillställn­ingar och diskussion­er.

– Många av oss har motorcykla­r med amerikansk­a flaggor och Trumpmärke­n. Och flera följer vår republikan­ske guvernör Scott Walker när han ger sig ut på sin årliga tur med sin Harley, berättar han. Hur ser du på framtiden?

– Statsskuld­en på över 19 000 miljarder dollar som aldrig kommer att kunna betalas tillbaka oroar mig. Men Trump har tillsatt folk som har större tilltro till vårt land, förhoppnin­gsvis kommer utveckling­en att vända med honom. Han får folk att tro på USA igen, det gör mig glad.

Tina Magnergård Bjers Henrik Montgomery

 ??  ??
 ??  ?? Kenoshabon Matt Augustine stödjer president Trump.
Kenoshabon Matt Augustine stödjer president Trump.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden