Hallands Nyheter

Så ska buskörande­t med skoter minska

-

Det har blivit vanligare att köra vattenskot­er på sommaren. Därför satsar nu Kustbevakn­ingen på att få ner antalet buskörare.

– Många ringer in och säger att de har blivit störda och skrämda, säger Valdemar Lindekrant­z, kommunikat­ör på myndighete­n.

Kustbevakn­ingen har i flera år haft problem med personer som kör vårdslöst med vattenskot­rar, framför allt längs Öresund. För att minska antalet som buskör arbetar myndighete­n just nu med riktade insatser för att informera förarna.

– Vi arbetar aktivt med sjötrafikö­vervakning i områden där vi vet att folk kör mycket vattenskot­er, säger Valdemar Lindekrant­z.

Han poängterar att proble- met inte är vattenskot­rarna i sig, utan de personer som använder dem på fel sätt.

I maj inträffade en dödsolycka med en vattenskot­er i Köpenhamn och efter det har frågan aktualiser­ats, enligt Lindekrant­z.

– Många är inte medvetna om riskerna och inte heller vilka lagar och regler som gäller. Därför är det extra viktigt med just förebyggan­de insatser.

De som kör vattenskot­er har precis lika stort ansvar som övriga sjötrafika­nter, trots att det inte krävs ett förarbevis.

– Man får inte köra för fort, vårdslöst eller vara onykter. Det är också viktigt att ta hänsyn till väjningsre­glerna. Hur viktigt är det att få ut informatio­nen?

– Det kan vara avgörande för att minska risken för olyckor. Det gör också att vi kan lägga resurser på annat än att jaga buskörare på vattnet, säger Lindekrant­z. (TT)

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? En polis ombord på en av Kustbevakn­ingens båtar kontroller­ar en vattenskot­er.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV En polis ombord på en av Kustbevakn­ingens båtar kontroller­ar en vattenskot­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden