Hallands Nyheter

Haiti kan bli fritt från kolera under 2018

-

Kolerautbr­ottet i Haiti kan vara över vid slutet av 2018.

Den sju år långa epidemin har hittills skördat över 9 000 människoli­v.

Den vattenburn­a sjukdomen spreds via Fn-soldater som kom från Nepal för att hjälpa till efter jordbävnin­gen 2010. Ilskan i landet har varit stor över att FN inte genast erkände sitt ansvar och hjälpte till med pengar. Nu kan regeringen äntligen skönja ett slut på epidemin, som lett till att 9 300 människor dött och att över 800 000 av landets invånare blivit sjuka. Hittills i år har 7 400 personer insjuknat, jämfört med 20 200 under samma period i fjol.

–Med tanke på det tror vi att vi kan bli av med koleran till slutet av 2018, säger Donald François, chef på hälsodepar­tementet.

En insats där invånare fått vattenreni­ngstablett­er tillsamman­s med ansträngni­ngar för att hitta källor till nya utbrott har gett resultat, enligt Marc Vincent, Haitirepre­sentant för FN:S barnfond Unicef. Enligt Vincent har en vaccinatio­nsomgång för 800 000 personer i november ökat immunitete­n i befolkning­en.

Samtidigt är Haiti, med ett bräckligt vatten- och reningssys­tem, känsligt för nya utbrott. Omkring 40 procent av befolkning­en har inte daglig tillgång till rent vatten.

– Antalet fall kommer förmodlige­n att sjunka kraftigt, och kanske ända ned till noll. Men det troliga är att det kommer att dyka upp fall, säsongsvis eller året runt, säger Ronald Waldman, professor i global hälsa vid George Washington­universite­tet, USA.

Den tidigare Fn-chefen Ban Ki-moon bad i december om ursäkt för hur organisati­onen hanterat utbrottet. Han har satt upp en fond för att bekämpa koleran och hjälpa samhällen som drabbats i Haiti. Men hittills har bara sju länder bidragit med 2,7 miljoner dollar, motsvarand­e cirka 24 miljoner kronor, och allt har redan gått åt, enligt FN. (Tt-reuters)

 ?? FOTO: DIEU NALIO CHERY/AP ?? Människor som fått kolera protestera­r utanför Fn-kontor i Port-au-prince, Haiti.
FOTO: DIEU NALIO CHERY/AP Människor som fått kolera protestera­r utanför Fn-kontor i Port-au-prince, Haiti.
 ??  ?? Biker för Trump. ”Mc-åkare är frihetsori­enterade och vill klara sig på egen hand, utan att staten lägger sig i”, säger Matt Augustine.
Biker för Trump. ”Mc-åkare är frihetsori­enterade och vill klara sig på egen hand, utan att staten lägger sig i”, säger Matt Augustine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden