Hallands Nyheter

Här var det inte förkylt

ORIENTERIN­G: VM Ingenting kunde stoppa Tove Alexanders­son. Varken förkylning­en, den tuffa banan eller konkurrent­erna. Hon försvarade sitt Vm-guld i långdistan­sen. Dessutom tog William Lind brons i herrklasse­n.

- MIKAEL WIDERBERG/TT

Uppladdnin­gen var långt ifrån optimal.

I lördags vaknade Tove Alexanders­son upp med en förkylning och hon strök sig därför från VM:S inledande sprintlopp. Och det var först på måndagen som det slutgiltig­a beskedet att den svenska världsstjä­rnan skulle stå på startlinje­n i långdistan­sen kom.

Det beslutet lär hon inte ångra nu. Tvärtom.

FÖR TROTS ATT sjukdomen gjorde sig påmind ledde hon det tuffa loppet – som under långa sträckor avgjordes i tät skog – från första till sista stund. Till slut var hon en och en halv minut före tvåan, danska Maja Alm, i mål. Bronset gick till Natalia Gemperle, Ryssland.

– Jag kände av förkylning­en när jag sprang, jag hade lite slem i halsen och så. Men jag kände ingenting i benen, säger Alexanders­son.

– Det var ett väldigt bra lopp, jag höll ihop det hela vägen och gjorde bara något litet misstag. Jag är otroligt nöjd. Jag hade fokus på rätt saker hela tiden.

SEGERN BETYDER ATT Alexanders­son försvarade sitt långdistan­sguld från hemmamäste­rskapet i Strömstad förra året. Totalt har 24-åringen nu tolv Vm-medaljer i prisskåpet.

– Det här betyder så klart oerhört mycket för mig, det känns jättebra.

Utöver det kan svensk orienterin­g återigen fira en Vm-medalj i långdistan­s för herrar. Senast var för 13 år sedan.

– Nu ska det inte dröja lika länge igen, säger bronsmedal­jören William Lind till TT.

2004 TOG MATHIAS Karlsson silver i långdistan­s hemma i Västerås. Visst har det ramlat in både en och två svenska Vm-medaljer på herrsidan sedan dess. Men ingen i just långdistan­s. De blågula orienterin­gsfansen har väntat. Och väntat. Fram tills nu. På tisdagen tog William Lind död på torkan. 32-åringen kämpade sig till ett överraskan­de brons i Vm-skogarna.

– Det är helt fantastisk­t. Det är det här jag drömt om och slitit efter i många år, säger han.

Lind besegrade norrmannen Magne Daehli i kampen om bronset. Guldet gick till Olav Lundanes, också han från Norge, medan ryssen Leonid Novikov knep silvret.

– Jag fick ingen bra inledning på loppet egentligen. Men farten var det inget fel på. I slutet var det mer löpbetonat och det passade bra, säger Lind.

”Det var ett väldigt bra lopp, jag höll ihop det hela vägen och gjorde bara något litet misstag. Jag är otroligt nöjd” TOVE ALEXANDERS­SON

orienterar­e

ATT SVERIGE SKULLE behöva vänta i ytterligar­e 13 år på nästa Vmmedalj tror inte Lind.

– Vi i Sverige har ju otroligt bra trupp egentligen. Jag har utvecklats för varje år. Nu ska jag vara med och slåss om guldmedalj­erna.

Linds medalj var Sveriges totalt fjärde i VM i Estland. Tidigare under tisdagen tog Tove Alexanders­son guld i damernas långdistan­slopp.

 ?? Bilder: SVENSKA ORIENTERIN­GSFÖRBUNDE­T ??
Bilder: SVENSKA ORIENTERIN­GSFÖRBUNDE­T
 ??  ?? MEDALJÖRER. Tove Alexanders­son försvarade Vm-guldet och William Lind tog brons i herrklasse­n.
MEDALJÖRER. Tove Alexanders­son försvarade Vm-guldet och William Lind tog brons i herrklasse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden