Hallands Nyheter

Svenskbåt kapsejsade under första tävlingsda­gen

- ANDREAS JOHNSSON 031-62 40 00 andreas.johnsson@gp.se

Team Holmberg från Göteborg fick en minst sagt dålig start på Match racing cup då lagets båt kapsejsade under den första tävlingsda­gen ute på Marstrand.

Tanken var att tävlingarn­a ute i den västkustsk­a skärgården skulle dra igång under måndagen, men alldeles för kraftiga vindar gjorde att man var tvungna att skjuta upp den första starten en dag.

I går blev i stället den första tävlingsda­gen av och för den göteborgsk­a skepparen Måns Holmberg och hans besättning – Pontus Dackhammar, Henrik Eriksson och Holger Tidemand blev dock inte debuten i Vm-deltävling­en i matchracin­g precis vad man hoppats på.

Under det tredje racet kapsejsade man nämligen – detta efter att man blivit trängda av motståndar­na vid ett av märkena.

– Vi fastnade i märket och välte när vi gippade för att försöka komma loss. Det var ju lite dramatiskt med det var ju inget farligt, men det är klart det kommer ju båtar bakifrån i 25 knop och man vill ju inte att de ska segla in i en. Men det gick bra, det blev bara några skrapsår, säger Måns Holmberg.

ATT KAPSEJSA INOM tävlingar likt Match Cup Sweden är inte helt ovanligt. Holmberg berättar att det är såpass avancerade båtar man seglar med, vilket gör att minsta lilla misstag kan sluta med ett dopp. För honom var detta andra gången någonsin som hans katamaran kapsejsat.

– Det händer ibland, men då välte vi rakt framåt och då flyger man som en katapult om man sitter långt bak.

Måns Holmberg och hans besättning kom, det dåliga racet till trots, tillbaka. Båten var bara att välta tillbaka och sedan kunde man fortsätta tävla, vilket resulterad­e i att man kvalificer­ade sig till åttondelsf­inalerna som börjar i dag. Där favoritern­a från USA med största sannolikhe­t kommer vänta.

– Det ska bli kul att försöka ta ner dem. Det blev ett positivt slut på dagen ändå alltså?

– Ja vi seglade ganska snabbt och stabilt ändå, samtidigt som vi kom iväg bra i starterna. Så det finns mycket positivt.

 ?? Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK ?? DÅLIG START. För Göteborgss­kepparen Måns Holmberg med besättning blev inte debuten i Vm-deltävling­en i matchracin­g vad man hoppats på. Båten fastnade i ett rundningsm­ärke och välte. Svenskarna kom dock tillbaka och möter i dag Taylor Canfield med...
Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK DÅLIG START. För Göteborgss­kepparen Måns Holmberg med besättning blev inte debuten i Vm-deltävling­en i matchracin­g vad man hoppats på. Båten fastnade i ett rundningsm­ärke och välte. Svenskarna kom dock tillbaka och möter i dag Taylor Canfield med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden