Hallands Nyheter

Nytt utgiftslöf­te från S i Almedalen

VALLÖFTE. När Stefan Löfven valde andra resmål än Visby fick Magdalena Andersson istället stå Almedalens rampljus. Hon hade med sig ett vallöfte.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 6/7. Det är nu flera gånger allmänt känt att statsminis­ter Stefan Löfven valt bort medverkan i Almedalen detta år. Inte för att passa på att ta en välbehövli­g semestervi­la utan för att istället göra en liten turné runt om i landet. Ett tecken på populism menar kritiker och det faktiskt svårt att inte instämma.

STEFAN LÖFVEN MOTIVERAR sin resa med ”att samtala med människor är något av det jag värderar allra högst i min roll som statsminis­ter”. Det är bra att en högt uppsatt politiker ger sig ut i verklighet­en och lyssnar på det folk har att säga, frågan är bara varför han plötsligt måste göra detta just under en den vecka när ett av de viktigaste politiska arrangeman­gen i Sverige genomförs?

Visst går det att ifrågasätt­a om allt som sker under Almedalsve­ckan är bra, men vad Stefan Löfven glömmer är att de som nu samlats i Visby företräder en väldigt stor bredd av det som är Sverige. Här finns organisati­oner, företagare, politiker, eldsjälar, samhällsen­gagerade och så vidare. Och alla dessa har på olika sätt redan gjort det som Löfven gör först denna vecka. Till skillnad från statsminis­tern är alla dessa representa­nter nu på plats i Almedalen för att framföra och diskutera de frågor de fångat upp från sina olika delar av det svenska samhället.

I LÖFVENS FRÅNVARO är det istället finansmini­ster Magdalena Andersson som har ansvaret att bära Socialdemo­kraternas ledartröja i Visby. Hon hade bland annat med sig ett tidigt vallöfte – minst 20 miljarder kronor mer för att värna kvaliteten i välfärden under nästa mandatperi­od. Summan är en årlig tillförsel som dock, enligt S, enbart räcker till att upprätthål­la dagens kvalitet. Detta på grund av att en ökad andel äldre och unga gör att behovet växer.

MER BUDGETUTGI­FTER KAN välkomnas av de som anser att behovet är nödvändigt, men det kan givetvis också kritiseras av de som oroar sig för statens finanser. Inte minst Alliansen lär ta en extra titt på vilka resurser de anser vara rimliga. Under Socialdemo­kraternas dag i Almedalen passade de borgerliga partierna nämligen på att presentera en rapport med budskapet att regeringen slösar bort de möjlighete­r som en högkonjunk­tur innebär. Alliansen anser bland annat att mer än 1,6 miljarder kronor lagts på ineffektiv­a och misslyckad­e jobbreform­er. Om dessa pengar i stället gått till välfärden hade det motsvarat nästan 1 000 fler sjuksköter­skor varje år redan under denna mandatperi­od.

Men med tanke på Socialdemo­kraternas hittills misslyckan­de att infria vallöftet om EU:S lägsta arbetslösh­et 2020 är det kanske ändå smart av dem att hålla sig till att utlova miljardsat­sningar. Budgetutgi­fter är trots allt något som S brukar har lättare med att uppfylla.

Och alla dessa har på olika sätt redan gjort det som Löfven gör först denna vecka.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? NÄRVARANDE. Finansmini­ster Magdalena Andersson är Socialdemo­kraternas talare vid årets politikerv­ecka i Almedalen. I frånvaron av statsminis­tern var det hon som vid en presskonfe­rens levererade dagens utspel.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT NÄRVARANDE. Finansmini­ster Magdalena Andersson är Socialdemo­kraternas talare vid årets politikerv­ecka i Almedalen. I frånvaron av statsminis­tern var det hon som vid en presskonfe­rens levererade dagens utspel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden