Hallands Nyheter

En sista kväll med gänget i Himle

HIMLE: NU FLYTTAR DE SISTA ASYLSÖKAND­E FRÅN BJÖRKGÅRDE­N

- LOTTA OLSSON lotta.olsson@hn.se

För vissa betyder Migrations­verkets beslut om boendet oro inför framtiden, för andra betyder det hopp om jobb och utbildning. Men först var det dags att säga hej då – med fest.

– Det var min idé att ha en fest så att alla får träffa sina kompisar en sista gång, det är ju sista dagen för vissa här. I går grät vi över att vi ska skiljas åt, berättar Jebran Shamal.

TIDIGARE BODDE HAN också på asylboende­t i Himle. Nu bor han med en familj i Tofta men ville hinna säga hej då till de han fått lära känna.

– Vi kommer från olika länder men vi har blivit som en stor familj här ute, från bland annat Syrien, Afghanista­n och Sverige, säger Jebran Shamal.

På tisdagskvä­llen var det stor uppslutnin­g och hög musik hördes från skogsdunge­n där de röda stugorna ligger. Det dansades, grillades kyckling och fylldes i formulär på en tipspromen­ad. När kycklingfi­léerna var färdiggril­lade dukades de upp tillsamman­s med sallader och bröd för en stor buffé.

– Det känns bra att flytta härifrån, vi har bott mitt i skogen här

ju. Det blir bättre i Halmstad, där har vi nära till Migrations­verket. Kanske kan man skaffa ett jobb också, det är en större stad så det kanske är lättare, säger Ezatullah Shokboulla­hy.

PÅ ONSDAGSMOR­GONEN GICK hans buss till ett nytt hem i Halmstad. Ezatullah Shokboulla­hy tycker det känns bra att han ska få stanna kvar i Halland.

– Jag har många kompisar här och man kan plugga i Halmstad. Sedan är jag med i SSU här också, säger han.

För honom blir flytten kanske mindre påtaglig än för en del andra på Björkgårde­n. Den tolfte juli ska alla ha flyttat därifrån och för många bär det av norrut.

ANLEDNINGE­N TILL ATT Björkgårde­n stängs är att det behövs färre platser runt om i landet. Därför flyttar Migrations­verket asylsökand­e från privatägda boenden till sina egna.

– Jag ska flytta till Åre nästa vecka och det känns inte bra. Jag vet inte hur min framtid kommer bli. I dagarna ska jag börja jobba här, nu måste jag lämna kompisar och jobb och börja om där, säger Mohamed Salim Hussini med lite översättni­ngshjälp från modersmåle­t dari.

För de drygt hundra personer som bott på anläggning­en i Himle till slutet verkade festen vara ett välkommet inslag. Kön till bufféborde­t med mat ringlade sig lång med gäster från asylboende­t och etablerade hallänning­ar.

DET VAR EZATULLAH Shokboulla­hys förhoppnin­g när han under eftermidda­gen hjälpte till att duka fram bord och mat.

– Vi vill att det ska kännas bra för alla när man åker härifrån. Och jag ser så många glada människor som träffar kompisar, äter och dansar, säger han.

 ??  ?? MATFEST. På tisdagskvä­llen bjöds både boende och andra gäster på grillad kyckling, sallader och bröd.
MATFEST. På tisdagskvä­llen bjöds både boende och andra gäster på grillad kyckling, sallader och bröd.
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ??
Bild: LOTTA OLSSON
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? HUNGRIGA. Kristina och Markus Lindfelt slog sig ned tillsamman­s med Conny Nielsen, Mohammad Toib Ameri, Mohammad Suleman Ameri, Mohammad Osman Ameri och Karl-johan Wiktorp.
Bild: LOTTA OLSSON HUNGRIGA. Kristina och Markus Lindfelt slog sig ned tillsamman­s med Conny Nielsen, Mohammad Toib Ameri, Mohammad Suleman Ameri, Mohammad Osman Ameri och Karl-johan Wiktorp.
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? TOFTABO. Jebran Shamal bor i Tofta nu men är fortfarand­e engagerad i vad som händer i det tidigare hemmet på Björkgårde­n.
Bild: LOTTA OLSSON TOFTABO. Jebran Shamal bor i Tofta nu men är fortfarand­e engagerad i vad som händer i det tidigare hemmet på Björkgårde­n.
 ?? Bild: LOTTA OLSSON ?? AVSLUT. Ezatullah Shokbullah­ys sista kväll som boende i Himle var fylld med dans och umgänge.
Bild: LOTTA OLSSON AVSLUT. Ezatullah Shokbullah­ys sista kväll som boende i Himle var fylld med dans och umgänge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden