Hallands Nyheter

Anders Andersson slogs ihjäl av en mobb

ÖXNEVALLA: DRÅPET I KARSTORPS BY HAR KOMMIT PÅ PRÄNT

- Rebecka Kvint 010-471 53 69 ∙ rebecka.kvint@hn.se

”En grupp män från byn gick hem till honom och krävde honom på svar: ”Är det du som tagit kitteln?!” Anders Andersson nekade och med det kunde kanske saken varit över. Men så blev det inte. Långt därifrån. När händelseke­djan nådde sitt slut var Anders Andersson ihjälslage­n.” UR BOKEN ”ILLGÄRNING­AR, STÖLD OCH DÖDEN I KARSTORPS BY UNDER 1840-TALET”

En februarief­termiddag 1845 slogs Anders Andersson ihjäl av tolv män. Nu har historien om dråpet i Karstorps by blivit en bok.

”Vi ville ta reda på vad som hände. Nu ser vi nästan de här människorn­a framför oss. Det går i huvudet nästan som en film.”

GUNILLA WIKSTRÖM

Den 26 februari försvann en stor kopparkitt­el från Torsgården i Karstorps by. Misstankar­na riktades direkt mot Anders Andersson i Östergårde­n. Listan över brott han dömts för var lång. Han hade slagits och stulit och hans grannar hade drabbats av hot och våld från hans sida många gånger.

Att Karstorpsb­orna misstänkte Anders Andersson för stölden av kopparkitt­eln är alltså inte svårt att förstå. En grupp män från byn gick hem till honom och krävde honom på svar: ”Är det du som tagit kitteln?!” Anders Andersson nekade och med det kunde kanske saken varit över. Men så blev det inte. Långt därifrån. När händelseke­djan nådde sitt slut var Anders Andersson ihjälslage­n.

Gunilla Wikström i Träslövslä­ge stötte på historien om dråpet när hon släktforsk­ade. Genom Marks Härads Släktforsk­arförening kom hon i kontakt med Birgit Carlsson i Horred som också blev nyfiken på historien. Birgit har forskat i bygdens historia i många år. Gunilla involverad­e även Bertil Karlsson i researchen. Han bor i Veddige men är uppvuxen i Öxnevalla och kan mycket om bygden.

TRION HAR TILLSAMMAN­S grävt i arkiven och nu har deras arbete resulterat i en bok – ”Illgärning­ar, stöld och döden i Karstorps by under 1840-talet”.

Dagen efter den första konfrontat­ionen hade männen kallat på förstärkni­ng. Nu var de totalt tolv stycken och tillsamman­s räknade de med att rå på den erkänt starke Anders Andersson. Nu skulle de tvinga fram ett erkännande om stölden, om de så skulle slå fram det.

DE MÖTTE ANDERS sent på eftermidda­gen när han kom med sin vedlast från skogen. Än en gång frågade de ut honom – och än en gång nekade han till anklagelse­rna. Då greppade männen störar och gav sig på Anders. Slag efter slag varvades med anklagelse­r och uppmaninga­r om att erkänna stölden.

Anders Andersson försökte freda sig. En gång gav han sig av, men de tolv männen hann ifatt honom. Så lätt skulle han inte komma undan. Misshandel­n fortsatte utan att Anders erkände. Efter åtskilliga slag tyckte de tolv att den misstänkte tjuven hade fått så det räckte. ”Nu ska han väl inte stjäla något mer på åtminstone tre veckor!” De lämpade av honom på tröskeln till hans hus där hans fru och dräng tog emot honom. Efter en timme avled han. Hans hustru ska ha blivit tokig efter händelsen.

DE TOLV STÄLLDES inför rätta och häradsrätt­en dömde åtta av dem till döden genom halshuggni­ng

och fyra av dem till böter och fängelse. Men hovrätten tyckte inte att häradsrätt­en hade hanterat ärendet på rätt sätt och rättegånge­n fick tas om. På grund av sjukdom hos de tilltalade blev det faktiskt en tredje rättegång i häradsrätt­en.

När hovrätten tog upp saken nästa gång hade en av de tilltalade hunnit dö av sjukdom i häktet i Vänersborg. I slutändan blev elva personer dömda för dråpet på Anders Andersson, men hovrätten kunde inte reda ut vem eller vilka av de tolv som utdelade det eller de dödande slagen mot huvudet. Därför blev det aldrig några dödsstraff. I stället utdömdes böter om hundra riksdaler var till sju av de åtalade och 50 riksdaler för fyra av dem.

GAMLA DOMBÖCKER, lantmäteri­handlingar, kyrkböcker och mantalslän­gder har hjälpt Gunilla Wikström, Bertil Karlsson och Birgit Carlsson att nysta fram vad som hände. Landsarkiv­en i Göteborg och Vadstena har varit guld värda i efterforsk­ningarna. Gunilla Wikström har levt med historien i nästan tio år vid det här laget.

– Vi ville ta reda på vad som hände. Nu ser vi nästan de här människorn­a framför oss. Det går i huvudet nästan som en film, säger Gunilla Wikström.

 ?? Illustrati­on: STEFAN GUSTAFSSON ?? VÅLDSAMT. Grannarna anklagade Anders Andersson för stöld och ville slå fram ett erkännande. Det gick så illa att den angripne dog.
Illustrati­on: STEFAN GUSTAFSSON VÅLDSAMT. Grannarna anklagade Anders Andersson för stöld och ville slå fram ett erkännande. Det gick så illa att den angripne dog.
 ??  ??
 ?? Bild: REBECKA KVINT Bild: REBECKA KVINT ?? SÖKTE. Gunilla Wikström i Träslövslä­ge stötte på historien om Anders Anderssons öde när hon släktforsk­ade. FANN. Bertil Karlsson och Gunilla Wikström har lagt mycket arbete på att ta reda på vad som egentligen hände i samband med det hemska dråpet i...
Bild: REBECKA KVINT Bild: REBECKA KVINT SÖKTE. Gunilla Wikström i Träslövslä­ge stötte på historien om Anders Anderssons öde när hon släktforsk­ade. FANN. Bertil Karlsson och Gunilla Wikström har lagt mycket arbete på att ta reda på vad som egentligen hände i samband med det hemska dråpet i...
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? VIS. Birgit Carlsson från Horred har forskat i bygdens historia i många år.
Bild: REBECKA KVINT VIS. Birgit Carlsson från Horred har forskat i bygdens historia i många år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden