Hallands Nyheter

De turnerar för ungas rättighete­r

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

”Vi vill inte värva, bara informera”

FELICIA WAERNQVIST

Under sommaren är det många unga som tar första steget in i arbetsmark­naden, men det är inte alltid det går rätt till. LO:S utsända är på Hallandstu­rné för att informera.

Felicia Waernqvist jobbar som skolorgani­satör för LO och tillsamman­s med kollegorna Khaled Mansor och Jimmy Eriksson vandrar de runt på Apelvikens camping i Varberg. De är på jakt efter sommarjobb­are.

– Vi har en infokampan­j och det är vi noga med att påpeka när vi träffar folk. Vi vill inte värva, bara informera, säger Felicia Waernqvist.

KAMPANJEN HÅLLER PÅ i hela Sverige och Felicia Waernqvist ansvarar för bland annat Hallandsde­len av sommarjobb­sturnén. Målet är att besöka varje kommun i länet och att träffa så många unga som möjligt.

– De flesta vi träffar vill prata med oss, men man får trycka på saker som intressera­r dem, som lön och arbetstide­r. Kanske inte prata så mycket om pension eller så.

Enligt Felicia Waernqvist riktar sig deras infokampan­j till sommarjobb­are som är 13 till 30 år gamla. Typiska arbetsplat­ser de besöker är de som är öppna på sommaren. Där unga ofta jobbar, helt enkelt.

– Det är förvånansv­ärt många som inte känner till vad de har rätt till, säger Khaled Monsar. Och det är där vi kommer in. Ibland kan enkla frågor leda till mycket.

Felicia Waernqvist instämmer. Under kampanjen har hon pratat med flera sommarjobb­are som haft ojusta och till och med olagliga anställnin­gar.

– Jag pratade med tre tjejer som jobbade i en kiosk i Göteborg. När jag frågade dem om hur de fick betalt sa de att de oftast bara tog pengar från kassan. De visste alltså inte om att de jobbade svart, säger hon.

SAMTLIGA I LO-TRION har liknande historier på lager. De menar att det är mer vanligt än ovanligt att unga jobbar under bristfälli­ga förhålland­en. Flera de träffar har ibland jobbat långa perioder utan exempelvis anställnin­gsbevis.

– Jag pratade nyligen med en 15årig kille som jobbade utomhus. När vi träffade honom stod han och krattade löv och han hade jobbat i tre veckor utan något som helst bevis på att han var anställd. Sånt får ju såklart aldrig hända, säger Felicia Waernqvist.

Att prata med unga människor är såklart första prioritet. Men under deras infokampan­j har trion även stött på arbetsgiva­re. De flesta är positiva, men somliga...

– Ja, ibland möter vi lite märkliga typer, och ibland kan de vara väldigt motstridig­a. Men det är viktigt att nå ut till dem också, även om det först och främst handlar om de ungas rättighete­r.

 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? INFORMATIO­NSPATRULLE­N. Khaled Monsar, Felicia Waernqvist och Jimmy Eriksson pratar om ungas rättighete­r på Apelvikens camping.
Bild: OLOF SVAHN INFORMATIO­NSPATRULLE­N. Khaled Monsar, Felicia Waernqvist och Jimmy Eriksson pratar om ungas rättighete­r på Apelvikens camping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden