Hallands Nyheter

”Förnedrand­e att behöva säga nej”

Camilla är en av Sveriges många skuldsatta föräldrar

-

Sommarlove­t är i full gång – en tid som många har längtat efter. Men för barn med skuldsatta föräldrar kan det i stället innebära oro.

– Min dotter har sagt till mig att hon tycker det är jobbigt, i alla fall ibland, säger Camilla Lindstedt.

Efter perioder utan arbete hamnade ensamståen­de mamman Camilla Lindstedt från Visby hos Kronofogde­n. Varje månad får hon kämpa med att få ihop det ekonomiskt. Samtidigt möts hon av två frågande barn som undrar varför de inte kan åka på solsemeste­r eller delta i sommarakti­viteter som sina kompisar.

– Det är lite förnedrand­e att behöva säga nej till sina barn och se hur de ibland blir besvikna och tycker att det är jobbigt, säger hon.

I Sverige finns omkring 200000 barn som har föräldrar med skulder hos Kronofogde­n. Myndighete­n uppmanar nu vuxna att prata med barnen om ekonomi.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen vad gäller andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger kommunikat­ör Tina Häggmark.

För Camilla Lindstedt har det aldrig varit ett problem att prata om den ekonomiska situatione­n, även om hon stundtals känt att det har tagit emot.

– Det är klart att det är jobbigt, men jag måste se till barnens bästa och då tror jag att det är viktigt att förklara varför det är som det är.

En gång frågade hennes elvaåriga dotter ”varför är vi så fattiga mamma?”, en fråga som Lindstedt anser måste mötas med ärlighet.

–Jag får förklara att alla inte har gott om pengar och kompensera­r med att hitta på saker som inte kostar i stället.

Enligt Kronofogde­n reagerar barn individuel­lt på föräldrarn­as ekonomiska svårighete­r. Vissa barn kan vara förstående medan andra kan ta på sig skulden för situatione­n.

– Absolut kan det vara så att mina barn känner stress. Samtidigt har jag aldrig känt någon oro för mina barn, vi har allt som behövs.

Sedan i maj arbetar Camilla Lindstedt på kafé och det har börjat vända ekonomiskt. Men lärdomen från den tuffa tiden kommer hon alltid att ha med sig.

– Jag kommer fortsätta att prata med mina barn om pengar. Mina föräldrar pratade aldrig med mig om det, vilket jag tror är viktigt att man gör.

– Jag försöker att lära min dotter, när hon får sin månadspeng, att inte göra av med mer än vad hon har.

Har du några råd till föräldrar som har svårt att prata med sina barn om pengar?

– Jag tror att barnen känner om det är något och att de kanske mår dåligare av att inte veta hur det ligger till ekonomiskt. Det är viktigt att vara öppen, både för sin egen skull men också för barnens, även om det är svårt.

Ronja Mårtensson/tt Katri Artta Svarfvar/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden