Hallands Nyheter

S: 20 miljarder till välfärden

Första stora vallöftet – men det räcker bara till att upprätthål­la nuvarande kvalitet

-

Socialdemo­kraternas första stora vallöfte inför valet 2018 handlar om mer pengar till välfärden. Men de minst 20 miljarder kronor som utlovas kommer inte att räcka till några förbättrin­gar, bara till att bibehålla dagens kvalitet.

Finansmini­ster Magdalena Andersson fick rycka in när statsminis­ter Stefan Löfven nobbade årets Almedalsve­cka i Visby. De 1 600 åhörarna fick i går kväll både höra om hennes demokratia­kti vism i Östtysklan­d och pannkaksst­ekning i hemtjänste­n. Men framför allt handlade hennes tal om välfärden och de stora behov som väntar i vård, skola och omsorg när befolkning­en växer.

– När vi blir fler barn och fler äldre – då behöver vi nya skolor, sjukhus och vårdcentra­ler. Vi behöver utbilda och anställa – barnskötar­e, lärare och sjuksköter­skor. Detta kommer att vara en av nästa mandatperi­ods allra största arbetsuppg­ifter. Och vet ni vad, det kommer vara en rolig arbetsuppg­ift, sade Magdalena Andersson.

– Med en socialdemo­kra tisk regering och om jag får vara er finansmini­ster efter valet, i oktober 2018, då kan jag i dag försäkra er att vi kommer att avsätta de resurser som krävs.

Tidigare på dagen hade finansmini­stern presentera­t det som lanseras som ett av Socialdemo­kraternas stora vallöften nästa år. Det innebär att de årliga statsbidra­gen till kommunerna ska ha ökat med minst 20 miljarder kronor år 2022. S säger dock inget om i vilken takt statsbidra­gen ska trappas upp till den nivån.

De utlovade pengarna motsvarar ungefär det som krävs för att upprätthål­la dagens kvalitet på välfärden när befolkning­en växer. Det räcker inte för att genomföra förbättrin­gar.

– Jag vill naturligtv­is kunna göra mycket mer. Detta är vad vi kan lova nu, sade Andersson.

– Det här är ett stort löfte som vi kommer med i nästa valrörelse. Men det här är en bottenplat­ta. I takt med att vi får nya, ekonomiska siffror, så får vi se om det går att satsa ytterligar­e.

Förra valets stora vallöfte – att Sverige ska ha EU:S lägsta arbetslösh­et år 2020 – kan också få en skjuts av det nya löftet, enligt Magdalena Andersson

– Om vi skjuter till resurser till kommuner och landsting, så kommer det att ge jobb. 20 miljarder motsvarar ungefär 40 000 nyanställd­a undersköte­rskor.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) välkomnar beskedet om att staten kommer att skjuta till pengar, vilket minskar trycket på kommunerna att höja skatten. Ordförande­n Lena Micko (S) tycker att det är svårt att bedöma om pengarna räcker. Hon understryk­er att det är mer än pengar som kommer att behövas för att lösa väl färdens behov, kommuner och landsting behöver också effektivis­era.

LO har krävt att regeringen ska göra stora välfärdssa­tsningar omgående. Så finansmini­sterns besked är visserlige­n välkommet, men nästa mandatperi­od är för sent och miljardlöf­tet borde vara större, anser Loledninge­n.

– Det är ett jättebra första steg, säger Therese Guovelin, LO:S förste vice ordförande.

– Men det här är endast till för att upprätthål­la den nivå och kvalitet som vi har i dag. Maria Davidsson/tt

Lars Larsson/tt

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Vallöfte. Finansmini­ster Magdalena Andersson lovar satsningar på välfärden i sitt tal under Socialdemo­kraternas dag i Almedalen.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Vallöfte. Finansmini­ster Magdalena Andersson lovar satsningar på välfärden i sitt tal under Socialdemo­kraternas dag i Almedalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden