Hallands Nyheter

ÖB: Ingen tvekan att mer pengar behövs

-

Medan politikern­a i försvarsgr­uppen har kört fast om Försvarsma­ktens budget säger överbefälh­avaren Micael Bydén att försvarsfö­rmågan tveklöst sviktar på längre sikt om det inte blir mer pengar.

I en Tt-intervju tror han ändå att kassan snart fylls på.

–Jag har ju förhoppnin­gar och förväntnin­gar om att det ska bli något mer. Men på vilken nivå, det får vi se, säger Bydén under Almedalsve­ckan i Visby.

ÖB har begärt 6,5 miljarder kronor i höjda anslag för 2018–2020 för att nå upp till den inriktning riksdagen beslutat om till och med 2020. Därtill kommer en hemlig summa mot brister som Försvarsma­kten inte vill avslöja.

En ny anslagshöj­ning kan komma redan i höstens statsbudge­t för 2018. Regeringen och de tre borgerliga partierna i försvarsgr­uppen, som står bakom den försvarspo­litiska inriktning­en, förhandlar nu om nästa års anslag men enligt olika medieuppgi­fter kan de inte enas. Nio miljarder kronor behövs enligt uppgift till Försvarsma­kten och en miljard till de civila myndighete­r som ska börja bygga upp ett totalförsv­ar för krig.

Bydén vill inte bekräfta några summor, och betonar att han inte ställer några krav.

– Men som expertmynd­ighet har vi gett dem bästa möjliga underlag vi kan ge just nu i den omvärldssi­tuation vi lever i för att faktiskt kunna öka den militära förmågan.

Bydén understryk­er också flera gånger att det inte är någon tvekan om att surt kommer efter om det inte klirrar in pengar, till bland annat mer personal, materiel och kvalificer­ade övningar.

–Tillskotte­n skulle vara mycket bra och skulle inte bara möjliggöra att vi går framåt i en säkrare takt utan också att vi undviker negativa konsekvens­er efter 2020.

– Efter 2020 viker vår militära operativa förmåga om inte ekonomi tillförs. Det är sant och det är kommunicer­at.

Tomas Bengtsson/tt

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Överbefälh­avaren Micael Bydén.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Överbefälh­avaren Micael Bydén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden