Hallands Nyheter

Fläderblom­morna vilar i sockrets lömska famn

- HÅKAN BERGSTRÖM Född årets mörkaste dag, optimistis­k ändå

Det var min svärfar som för sisådär 35 år sen fick för sig att vi skulle göra fläderblom­ssaft. Vi firade semester tillsamman­s på Bornholm med ungarna som ännu var små. Min svärfar, en inbiten stockholma­re i sjätte generation­en, tog sig an uppgiften med den entusiasm som var hans absoluta kännetecke­n. Efter rekognosce­ring på cykel hade vi sett ut en prunkande fläderbusk­e, väldig i sitt omfång. Den stod alldeles utanför stängslet till Bornholms lilla flygplats – så nära att vi förutsåg en fläderblom­ssaft som skulle bli lika bensinlukt­ande som en tysk riesling. Fast det sista är en efterhands­konstrukti­on, vi gjorde inte sådana förfinade vinassocia­tioner på den tiden; det var ännu tidigt 1980-tal, inte ens de omtalade så kallade Lantvinern­a hade kommit på Systembola­gets hyllor.

Vi gjorde i alla fall fläderblom­ssaften, kände oss husliga.

NUMERA, NÄR JAG har barnbarn som hänger med på äventyret, har jag återupptag­it denna ritual så här års när flädern blommar.

– Jaha, du ska ut och plocka ett par blomklasar och sedan hälla på 50 kilo socker så att det blir en saft, sa min hustru som har en prosaisk och avslöjande inställnin­g till mina romantiska försök inom saftning och syltning.

Dessutom har hon rätt. Ingenting vilar på sådan sockrig grund som just fläderblom­ssaft. ”Koka upp 1,5 liter vatten. Rör ner 17 dl socker.”

Och ändå känner man sig duktig av saftandet. Hmmm. MAN KAN PÅMINNA sig hur sockret en gång i världen erövrade folket, när de svenska sockerbeto­rna gjorde nationen självförsö­rjande på sötman i slutet av 1800-talet. De svenska sockerbruk­en blev en stor arbetsgiva­re. Staten subvention­erade dåförtiden denna industri, som ännu troddes frambringa en hälsobring­ande produkt, ett socker som gav energi och skulle lyfta svensken till nya höjder.

Och det var då som August Strindberg tecknade sitt porträtt av den förändrade skånska naturen, sockerbeta­ns hemland:

”Ett fabrikslan­dskap, där den doftande klövern icke kan överdofta sockerfabr­iksdikets stank av vätesvavla och svavelammo­nium. Den fula betan har räddat det skånska jordbruket och gjort landet rikare än förr, livet fetare, men icke skönare”, skrev Strindberg i sina prosabitar från 1890-talet – och konstatera­de vidare:

”Nu gungar icke sädesbölja­n, landet är icke gult utan obehagligt koppargrön­t; fabriken med sina fängelseli­ka byggnader och sin ohyggliga skorsten skymmer allt.”

HÄR STOD JAG alltså en kväll i månadsskif­tet juni-juli 2017 med mina hopplockad­e fläderblom­klasar, men framförall­t som en sockrets tjänare ännu i denna tid.

Men saften blev god. Om ni undrar.

"Den stod alldeles utanför stängslet till Bornholms lilla flygplats – så nära att vi förutsåg en fläderblom­ssaft som skulle bli lika bensinlukt­ande som en tysk riesling"

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden