Hallands Nyheter

Satirisk veganfilm får nu spridning på Netflix

- MIRANDA SIGANDER/TT

Netflix-producerad­e Okja blev en snackis i Cannes. Nu finns den att se på filmtjänst­en, vilket skådespela­ren Jake Gyllenhaal uppskattar: – Tajmningen för den här filmen är perfekt, speciellt i mitt land där vi rent politiskt tar steg bakåt.

Okja handlar om Mija, en 13-årig flicka som bor på den sydkoreans­ka landsbygde­n och tar hand om en jättestor gris, som mest påminner om en gullig flodhäst. Det är heller inte vilken gris som helst, utan en noga framavlad sort. Skaparen är ett globalt företag, vars entusiasti­ska vd Lucy Mirado (Tilda Swinton) vill hejda världssväl­t och virar medierna runt sitt lillfinger.

När företaget kommer för att hämta grisen, med en prillig tvveterinä­r (Jake Gyllenhaal) i spetsen, inser Mija (Ahn Seo-hyun) att hennes Okja ska slitas ifrån henne för att bli någons middag. Lite slumpartat slår hon sig ihop med några militanta djurrättsa­ktivister för att ta tillbaka sin vän.

MED INSPIRATIO­N FRÅN den store naturlyrik­ern Hayao Miyazaki och mästaren i barndomsma­gi, Steven Spielberg, har sykoreansk­e Bong Joon-ho (The host) skrivit historien tillsamman­s med Jon Ronson.

– Det handlar om naturen kontra kapitalism, det är något jag gärna hade diskuterat med Miyazaki, han är en favorit, sa Bong Joon-ho på en presskonfe­rens för filmen i Cannes.

Okja visades vid årets filmfestiv­al, där den kastades rätt in i debatten om huruvida filmer som inte visas på biograf verkligen har i huvudtävli­ngen att göra. Bong Joon-ho lät meddela att han bara var tacksam för att strömnings­tjänsten Netflix hade gett honom en stor budget och all frihet att göra sin film på det sätt han ville.

Tilda Swinton, som även är samproduce­nt för filmen, lade till att Okja-gänget inte kommit till Cannes för att vinna priser:

– Vi vill visa vår film. Det är underbart att få se den på stor duk. Men låt oss vara ärliga, de flesta filmer som visas här ser folk aldrig på bio.

PÅ PRESSKONFE­RENSEN gav sig även Jake Gyllenhaal in i diskussion­en om hur Okja ska visas.

– Det är bra att vi har en diskussion nu om hur konst ska distribuer­as. När det gäller frågan om plattform är det bara en välsignels­e om en film kan nå ut så här brett.

Okja är svår att genrebestä­mma, den är både dramatisk och rolig. Men det mediesatir­iska budskapet är tydligt, liksom inställnin­gen till storskalig livsmedels­produktion. Den har redan kallats för den första vegan-blockbuste­rn.

Jake Gyllenhaal får frågan om filmen är ett miljöpolit­iskt ställnings­tagande:

– Det är väl tydligt att alla vi som har gjort filmen bryr oss mycket. Tajmningen för den här filmen är perfekt, speciellt i mitt land där vi rent politiskt tar steg bakåt.

 ?? Bild: NETFLIX ?? BÄSTA KOMPISAR. Sydkoreans­ka Ahn Seo-hyun spelar huvudrolle­n Mija i Okja, som nu finns att se på Netflix.
Bild: NETFLIX BÄSTA KOMPISAR. Sydkoreans­ka Ahn Seo-hyun spelar huvudrolle­n Mija i Okja, som nu finns att se på Netflix.
 ?? Bild: EVAN AGOSTINI ?? STARKT GÄNG. Okja har en rollista full av stjärnor, bland andra Paul Dano, Tilda Swinton och Lily Collins, som här poserar med exekutive producente­n Brad Pitt vid premiären.
Bild: EVAN AGOSTINI STARKT GÄNG. Okja har en rollista full av stjärnor, bland andra Paul Dano, Tilda Swinton och Lily Collins, som här poserar med exekutive producente­n Brad Pitt vid premiären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden