Hallands Nyheter

Bluesiga amerikaner på rullande festival

MUSIKFEST: IMPONERAND­E OCH VARIERAD AMERICANA I HWITAN

-

Solen har för länge sedan låtit sina sista strålar värma alla musikentus­iaster när kvällens musikalisk­a fyrverkeri exploderar på allvar. Och det känns självklart att det är Luther Dickinson som orkestrera­r det hela.

Det är trots allt den fjärde juli – USA:S nationalda­g – och Dickinsons rötter sträcker sig djupt i det område som kanske mest förknippas med den amerikansk­a musik som står i fokus för kvällen. För det är ju i triangeln som bildas mellan städerna Nashville, Memphis och New Orleans som rötterna till blues, jazz, country, rock ’n’ roll, rockabilly, bluegrass, cajun, zydeco och gospel – det som numera trycks in under americanap­araplyet – kan spåras.

LUTHER DICKINSON FRÅN Hernando, Mississipp­i – som tillsamman­s med brodern Cody utgör kvällens huvudakt, North Mississipp­i Allstars – har precis manglat Falkenberg med sin vibrerande utveckling av hill country blues. Det är pulserande, hypnotiser­ande och repetitivt. Sakta men säkert har Luthers ylande gitarr förvandlat Hwitans grönskande trädgård till en skitig landsväg långt ute på den amerikansk­a Södern. När så extranumme­r ska spelas ropar denne ödmjuke gitarrgiga­nt in kvällens alla medverkand­e för att gemensamt – och högst improviser­at – ta sig an the Bands klassiska ”The Weight”.

Sveriges svar på den amerikansk­a Södern ligger i Falkenberg. Åtminstone när ambulerand­e Rolling Rootsy Revue stannar till.

KONSERTREC­ENSION

Rolling Rootsy Reveu Hwitan 4/7 2017

MED ENS BLIR det tydligt att americanan inte enbart är en amerikansk angelägenh­et, i själva verket är det ju musik som återvänder till sina europeiska rötter.

Därför känns det inte konstigt

 ??  ?? VASS RÖST. Brittiska Yola Carter stod för en imponerand­e rösturladd­ning med sin själfulla soul.
VASS RÖST. Brittiska Yola Carter stod för en imponerand­e rösturladd­ning med sin själfulla soul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden