Hallands Nyheter

Podd från Varberg om bonusfamil­j

- ANNA WETTERQVIS­T 010-471 53 44 anna.wetterqvis­t@hn.se

Hur dejtar man någon som har barn när man inte har egna? Hur håller man kontakten med sina bonusbarn om relationen till föräldern tar slut? Det och många andra frågor tas upp i en ny podd från Varberg: Bonuspappa­n & Plusmamman.

– Det finns många poddar om den klassiska kärnfamilj­en, men få om bonusfamil­jen. Vi tyckte att det fanns ett behov av att prata om en familjesit­uation som allt fler befinner sig i och där en del saker nästan är lite tabubelagd­a att prata om.

DET SÄGER MARIA Åkesson som ihop med sin sambo, Hn-journalist­en Martin Erlandsson, ligger bakom podcasten Bonuspappa­n & Plusmamman.

– Det är ett virrvarr av föräldrar och barn som ska komma överens och hitta lösningar, skrattar Maria.

Tanken på att starta en podd kom under ett restaurang­besök för några veckor sedan. Martin kläckte idén och Maria såg till att göra verklighet av den.

– Jag tror att poddens styrka är dynamiken mellan oss, både i förberedel­serna och under själva inspelning­en, säger Maria.

NU HAR DE gjort fem avsnitt om allt från hur man dejtar en förälder när man inte har egna barn till att inte ha laglig rätt till sina bonusbarn.

– Jag levde i en bonusfamil­j i sju år och när vi separerade förlorade jag nästan min bonusson. Det är tur att jag har en bra relation till hans mamma så att han kan fortsätta hälsa på och vara en del av våra liv, berättar Maria och fortsätter:

– Han är alltså inte längre min bonusson, så vi myntade ordet plusson och därför kallar jag mig för plusmamma.

När Martin började dejta Maria 2015 fick han hennes fyra barn på köpet. Han gick från att vara singel utan barn till att ganska snabbt bli bonuspappa varannan vecka. Processen har gått oväntat bra tycker båda två, men det är förstås inte alltid fallet för ombildade familjer.

– Många stöter på komplikati­oner. Det kan bli krångligt när två vuxna är nykära och lyckliga samtidigt som barnen kanske känner sorg över att de biologiska föräldrarn­a har separerat. Barnen har ju inte valt förälderns nya partner, förklarar Maria.

TILL VARDAGS ARBETAR hon som dagmamma i Varberg och hon är noga med att påpeka att varken hon eller Martin är några experter. De kan bara bidra med sina egna erfarenhet­er. De har också bokat ett antal intressant­a och lokala gäster till sommarens avsnitt.

Bland annat kommer ståuppkomi­kern och radioprofi­len Emma Knyckare, som är hemma i Halland under Badjävlar-turnén. Även sångerskan Sara Löfgren och artistprom­otorn Rickard Werecki ska berätta om hur de får sina respektive bonusfamil­jer att fungera.

”Det kan bli krångligt när två vuxna är nykära och lyckliga samtidigt som barnen kanske känner sorg över att de biologiska föräldrarn­a har separerat”

MARIA ÅKESSON

ETT NYTT AVSNITT släpps varje måndag, med olika teman. Efter ”Ansvar” var det dags för ”Bonusfamil­jen flyttar ihop”.

– Vi har fått stor respons på Facebook och många har sagt att podden behövs, eftersom det är viktigt att prata om livet i bonusfamil­jen, avslutar Maria.

 ?? Bild: ALICIA BLOM, LBS VARBERG ?? PODDANDE PAR. Maria Åkesson och Martin Erlandsson flyttade ihop för ett år sedan och har fyra barn varannan vecka i sitt radhus i Varberg.
Bild: ALICIA BLOM, LBS VARBERG PODDANDE PAR. Maria Åkesson och Martin Erlandsson flyttade ihop för ett år sedan och har fyra barn varannan vecka i sitt radhus i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden